Νέα εμβολιαστικά κέντρα εγκαινιάζονται μέσα στον μήνα σε δύο αστικές περιοχές στην Καλιφόρνια οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φυλετικές ανισότητες που εμποδίζουν τις εμβολιαστικές προσπάθειες στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και ο συντονιστής της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για τη διαχείριση του Covid-19, Τζεφ Ζιντς, ανακοίνωσαν ξεχωριστά τα σχέδια για τη δημιουργία δύο νέων εμβολιαστικών κέντρων στις 16 Φεβρουαρίου σε αθλητικό κέντρο στο Όκλαντ και στον χώρο του Pανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο ανατολικό Λος Άντζελες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο κέντρα, τα οποία, σύμφωνα με το Yπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια,, θα μπορούν να χορηγούν αρκετές χιλιάδες εμβόλια καθημερινά, είναι τα πρώτα από τα περισσότερα από 100 που αναμένεται να δημιουργηθούν σε συνοικίες όπου ζουν κυρίως Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με τον Νιούσομ.

Οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε δουλειές υψηλού κινδύνου σε εργοστάσια, αποθήκες, στη διανομή τροφίμων ή σε νοσοκομεία, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον Covid-19.

Επίσης πάσχουν περισσότερο από τους λευκούς από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος έκθεσης στον Covid-19 και ο κίνδυνος μετάδοσής του σε άλλους είναι εξάλλου αυξημένος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του ευρύτερου Λος Άντζελες και της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, όπου συχνά Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, πολλές γενιές σε ένα νοικοκυριό.

Παράλληλα μεταξύ των ομάδων αυτών και όσων κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα είναι πιο αυξημένα τα ποσοστά δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια κατά του Covid-19.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το ποσοστό των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων που έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερο από αυτό των λευκών.

Αν και τα ποσοστά των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό, των νοσηλειών και των θανάτων έχουν επιπεδοποιηθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και της θνητότητας παραμένουν υψηλοί.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 26,5 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 450.000 θάνατοι.

Εξάλλου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 32 εκατομμύρια εμβόλια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Ο Νιούσομ δήλωσε ότι κατά μέσο όρο στην Καλιφόρνια γίνονται περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί, ενώ πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης