Την πρακτική «μαστίγιο και καρότο» εφαρμόζουν οι Η.Π.Α. όσον αφορά στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μιανμάρ, με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν την Πέμπτη πως ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων παραμένει μακρύς, ανακοινώνοντας παράλληλα το «χαλάρωμα» ορισμένων περιοριστικών μέτρων στον τομέα των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει τους τελευταίους μήνες η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Thein Sein, κάνοντας λόγο για ένα «καινούριο κεφάλαιο» στις σχέσεις των Η.Π.Α. με τη Μιανμάρ, ωστόσο ανακοίνωσε πως ανανεώνεται για έναν ακόμη χρόνο το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς η σιδερένια γροθιά έχει χαλαρώσει στη Μιανμάρ, απλώνουμε το χέρι εγκαινιάζοντας μια νέα φάση στις δεσμεύσεις μας απέναντι σε ένα πιο δημοκρατικό και γεμάτο ευημερία μέλλον για τον λαό της χώρας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο το άνοιγμα σε πολιτικό επίπεδο παραμένει σε “εμβρυακό” επίπεδο. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε, κυρίως όσον αφορά στο θέμα των υπόλοιπων πολιτικών κρατούμενων, των συγκρούσεων που συνεχίζονται και των σοβαρών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάποιων εθνοτικών ομάδων», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο ίδιο κείμενο, εξηγεί πως οι Η.Π.Α., θέλοντας να ανταμείψουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein, προχωρούν στην αποστολή του πρώτου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα, ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, σημειώνει πως οι Αρχές των Η.Π.Α. θα «χαλαρώσουν» το ασφυκτικό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί στον χώρο των επενδύσεων.

Το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ έχει προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων, διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και επαναφορά του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι».

Ο Derek Mitchell θα είναι ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη Μιανμάρ.

Ο Λευκός Οίκος είχε κλείσει την αμερικανική πρεσβεία το 1990, αντιδρώντας στην κατάφορη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Ελευθεριών. Η σταγόνα που είχε ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν η μη αναγνώριση της νίκης του κόμματος «Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) και ο κατ’ οίκον περιορισμός της επικεφαλής της πολιτικής παράταξης, Aung San Suu Kyi.

«Επενδύστε στη Μιανμάρ»

Από την πλευρά της η Hillary Clinton απηύθυνε έκκληση στις αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Μιανμάρ.

«Σήμερα θα ήθελα να πω στους Αμερικανούς επιχειρηματίες: Επενδύστε στη Μιανμάρ και κάντε το υπεύθυνα», σημείωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α..

Η Hillary Clinton είχε πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στην ασιατική χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων είχε συναντηθεί και με τη διάσημη ακτιβίστρια, η οποία πλέον έχει εκλεγεί βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:
Θετική στο «πάγωμα» των κυρώσεων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012, 09:56
Στη Μιανμάρ ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2012, 05:51
Πιέσεις Η.Π.Α. για μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, 03:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης