Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πολιτεία της Οκλαχόμα, η οποία σαρώθηκε από ανεμοστρόβιλους την Κυριακή, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει φθάσει αισίως τους δύο, ενώ σύμφωνα με το CNN 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η κυβερνήτης της πολιτείας, Mary Fallin, κύρηξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 16 κομητείες, τονίζοντας σε δηλώσεις της πως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός. Περισσότεροι από 26 ανεμοστρόβιλοι έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο την εμφάνισή τους στην Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Ιλινόις και την Αϊόβα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν σε περιοχή δίπλα στην πόλη Σουόνι (55 χλμ. από την Οκλαχόμα Σίτι). Οροφές σπιτιών έκαναν «φτερά», τροχόσπιτα παρασύρθηκαν και δέντρα ξεριζώθηκαν. Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν σε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου 40, το οποίο παρέμεινε κλειστό για αρκετή ώρα το βράδυ της Κυριακής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς νταλίκες είχαν διπλώσει λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Εικόνες που μετέδωσε το NBC δείχνουν ουρές αυτοκινήτων να έχουν σχηματιστεί κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, με περιπολικά και γερανούς της Αστυνομίας να βρίσκονται στο σημείο, καταβάλλοντας προσπάθειες να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου στην πόλη Σουόνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οκλαχόμα: Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν κοντά στις πόλεις Έντμοντ, Λούθερ και Γουέλστον. Στέγες σπιτιών έφυγαν από τη θέση τους, δρόμοι γέμισαν με αντικείμενα και κορμοί δέντρων έπεσαν μέσα σε αυλές και αποθήκες. Εκτιμάται πως χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα.

Ανεμοστρόβιλος στα περίχωρα του Γουέλστον

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο μηχανισμός αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες του Κάνσας και της Οκλαχόμα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε κατά μήκος περιοχών από το βόρειο τμήμα του Τέξας μέχρι τη Μινεσότα στα σύνορα με τον Καναδά. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του σόφτμπολ. Επιπλέον πλημμύρες προκλήθηκαν στην πολιτεία της Ατλάντα.

Καταστροφές σε πόλη του Κάνσας

Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως ισχυρή θύελλα έπληξε την Κυριακή περιοχές κοντά στην πόλη Ουϊτσιτά (Κάνσας). Εκατοντάδες κάτοικοι χρειάστηκε να βρουν προσωρινό καταφύγιο, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού ήταν μεγάλος. Με ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. τον χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο και δυνητικά θανατηφόρο».

Τουλάχιστον τρία σπίτια υπέστησαν ζημιές σε αγροτική περιοχή, ενώ σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης στην κομητεία του Σέντγουικ, όπου ανήκει διοικητικά η Ουϊτσιτά, εξέφρασε την ικανοποίησή του σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για το γεγονός πως δεν υπάρχουν απώλειες.

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες», εξήγησε ο Randy Duncan.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι στην Ουϊτσιτά

Ανεμοστρόβιλος περνά το Σάββατο έξω από την πόλη Ροζέλ (Κάνσας)

Εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα στο κεντρικό τμήμα των Η.Π.Α.. Συνολικά έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το φονικό πέρασμα ανεμοστρόβιλων στο βόρειο τμήμα του Τέξας. Το ανατολικό τμήμα του Κάνσας, τα δυτικά του Μισούρι, το νότιο τμήμα της Νεμπράσκα, τα κεντρικά και βορειοανατολικά της Οκλαχόμα είναι ορισμένες από τις περιοχές που αναμένεται να δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τις ενημερώσεις για την πορεία των ανέμων και την εξέλιξη του καιρού.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης