Ο Αμερικανός γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και σφοδρός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζεφ Φλέικ, κατέκρινε σήμερα σφόδρα τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους για τις επιθέσεις του εναντίον των ΜΜΕ και συνέκρινε τον μεγιστάνα με τον Ιωσήφ Στάλιν, καταλογίζοντάς του ότι αποτελεί έμπνευση για τα απολυταρχικά καθεστώτα της σύγχρονης εποχής.

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών πυρών που εξαπέλυσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου, ο Φλέικ σημείωσε ότι η περιγραφή του Τραμπ για τον Τύπο τον οποίο αποκαλεί «εχθρό του λαού» και οι συνεχείς αναφορές του Λευκού Οίκου σε «fake news» και «εναλλακτικά γεγονότα» έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται «μιμητές» του, όπως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ή και ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάλιν, που ηγήθηκε της Σοβιετικής Ένωσης από τα μέσα του 1920 έως τον θάνατό του το 1953 χρησιμοποιούσε τη φράση «εχθρός του λαού» για να περιγράψει όσους ήθελε να εξοντώσει. Η υιοθέτηση της φράσης αυτής από το Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να γίνει αντιληπτή ως πηγή μεγάλης ονείδους», επεσήμανε ο Φλέικ.

Ο 55χρονος Φλέικ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την Αριζόνα, ο οποίος συχνά εμπλέκεται σε διαμάχες με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο περιέγραψε τον εαυτό του ως αποχωρήσαντα από το κόμμα του και διαβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2019.

«Τον περασμένο χρόνο όχι μόνο είδαμε έναν Αμερικανό πρόεδρο να δανείζεται δεσποτικές εκφράσεις για να αναφερθεί στον ελεύθερο Τύπο, αλλά φαίνεται πως από την πλευρά του αποτελεί έμπνευση για δικτάτορες και απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό είναι αξιοκατάκριτο», υπογράμμισε ο Φλέικ ενώπιον της Γερουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε στο Twitter το εξής μήνυμα:

«Τα ΜΜΕ των FAKE NEWS (οι αποτυχημένοι @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) δεν είναι εχθροί μου, είναι εχθροί του αμερικανικού λαού!».

Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ απέρριψε τις κατηγορίες περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια στρατιωτική φυλακή ως «ψευδή είδηση». Στις Φιλιππίνες, χθες ο πρόεδρος Ντουτέρτε επιτέθηκε σε ένα «μέσο fake news» που ασκεί κριτική στην κυβέρνησή του.

Σημειώνοντας ότι ο μεγιστάνας γνωστοποίησε ότι θα απονέμει βραβεία στα «πιο διεφθαρμένα και ανέντιμα ΜΜΕ», ο Φλέικ τόνισε ότι «είναι αδιανόητο ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος θα εμπλακεί σε ένα τέτοιο σόου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης