Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, διαγνώστηκε χθες πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του, την επομένη της συμμετοχής του σε δημόσια εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Ο κ. Άμποτ –πλήρως εμβολιασμένος– «υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ» και το χθεσινό «ήταν το πρώτο με θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τεξανού κυβερνήτη, ο Μαρκ Μάινερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα παραμείνει «σε απομόνωση στην κατοικία του κυβερνήτη και θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε τεστ καθημερινά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο κ. Άμποτ θα υποβληθεί σε θεραπεία με το σκεύασμα Regeneron, κοκτέιλ αντισωμάτων.

Ο κυβερνήτης «είναι καλά στην υγεία του και επί του παρόντος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα» της COVID-19, κατά την ανακοίνωση. «Όλα τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε στενή επαφή έχουν ενημερωθεί. Η πρώτη κυρία του Τέξας, η Σεσίλια Άμποτ, υποβλήθηκε σε τεστ που είχε αρνητικό αποτέλεσμα» για τον SARS-CoV-2, πάντα κατά το κείμενο.

Ο Γκρεγκ Άμποτ είναι ανάμεσα στους κυβερνήτες που εναντιώνονται σθεναρά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έχει επίσης υπογράψει διάταγμα με το οποίο απαγορεύει σε οποιαδήποτε οντότητα που χρηματοδοτείται από τις Αρχές του Τέξας να επιβάλει τον εμβολιασμό για την COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κυβερνήτης Άμποτ έβαζε τους πολιτικούς υπολογισμούς του ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών των Ρεπουμπλικάνων πάνω από τη δημόσια υγεία εξαρχής. Ελπίζω ότι θα αναρρώσει γρήγορα. Ελπίζω επίσης ότι θα ενεργεί εφεξής με πιο υπεύθυνο τρόπο για τις οικογένειες και τα παιδιά στο Τέξας», ήταν η αντίδραση μέσω Twitter του πρώην διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία Χουλιάν Κάστρο, πρώην δημάρχου του Σαν Αντόνιο.

«Αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στο Τέξας, μη εξαιρουμένων των παιδιών. Ελπίζω ότι ο κυβερνήτης θα αναθεωρήσει την απόφασή του να απαγορεύσει την απαίτηση να χρησιμοποιούνται μάσκες στα σχολεία», ανέφερε λίγο νωρίτερα.

Ο κ. Κάστρο αναπαρήγαγε ακόμη ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ο κ. Άμποτ εικονίζεται την προηγουμένη σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκα, περιστοιχισμένος από δεκάδες ανθρώπους, αρκετούς μεγαλύτερους, επίσης χωρίς μάσκες.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης είχε μεταφορτώσει στη ροή του στο Twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση αυτή.

Η είδηση ότι ο κ. Άμποτ μολύνθηκε δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που ο δήμος του Χιούστον ανακοίνωσε πως θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, την ώρα που τα νοσοκομεία οδεύουν να σπάσουν ρεκόρ ασθενών με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός που νοσηλεύουν.

Η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα προκαλεί έξαρση των περιστατικών Covid στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες όπου τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 37 εκατομμύρια περιστατικά του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο ρυθμός εξάπλωσης αυτή τη στιγμή είναι ταχύτερος παρά ποτέ. Πέρασαν μόλις 18 ημέρες προτού καταγραφούν 2 εκατομμύρια μολύνσεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλματώδης αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού μέχρι στιγμής.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία καταγράφεται στη Φλόριντα (16.832), σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ήδη προκαλεί προβλήματα στη νέα σχολική χρονιά σε πολιτείες που πλήττονται περισσότερο. Στην Τάμπα (Φλόριντα), περίπου 5.600 μαθητές και 300 εργαζόμενοι σε μόνο μια σχολική περιφέρεια τέθηκαν σε απομόνωση χθες, διότι είτε μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, είτε εκτέθηκαν. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, έχει απαγορεύσει να ζητείται υποχρεωτικά η χρήση μάσκας στα σχολεία — όμως αρκετά στελέχη των σχολικών διευθύνσεων τον αψηφούν.

Στη Λουιζιάνα, όπου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς έχει δώσει εντολή οι μάσκες να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, πάνω από 3.000 μαθητές στη Νέα Ορλεάνη έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με περίπου 623.000 νεκρούς (επακριβώς 622.901).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης