Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία να μειώσουν την αντίστασή τους, επιτρέποντας στις τουρκικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της ιστοσελίδας Al-Monitor, οι τουρκικές δυνάμεις θα αποτελούσαν μέρος της προτεινόμενης «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να επιτραπεί σε περιορισμένο αριθμό τουρκικών δυνάμεων να εγκατασταθεί στη συριακή μεριά των συνόρων, κατά μήκος περιοχής που εκτείνεται από τα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στα ιρακινά σύνορα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) των Κούρδων.

Η πηγή δήλωσε ότι ο απεσταλμένος στη Συρία της κυβέρνησης του Donald Trump, πρέσβης Jim Jeffrey, αναμένεται να ταξιδέψει στη βορειοανατολική Συρία τις επόμενες ημέρες, όπου είναι πιθανό να ανανεώσει τις απαιτήσεις που αφορούν στην είσοδο τουρκικών δυνάμεων στη ΒΑ Συρία.

Ο αρχηγός του SDF Mazlum Kobane είναι γνωστό πως δηλώνει εντελώς αντίθετος σε οποιαδήποτε εισβολή από τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά ο Kobane είναι επίσης σταθερός υποστηρικτής της διατήρησης της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία τον δεσμεύει. Άλλος αξιωματούχος του SDF δήλωσε στην Al-Monitor ότι η απαίτηση των ΗΠΑ «ουδέποτε θα γίνει αποδεκτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν απάντησαν στο αίτημα της Al-Monitor για οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Jeffrey δήλωσε σε ετήσια διάσκεψη των τουρκικών αμερικανικών επιχειρηματικών λόμπι στην Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ακόμη συμφωνήσει για τo περίγραμμα σχεδίου ασφαλούς ζώνης, αν και συνέχισαν να εργάζονται για αυτό.

Τα σχόλια του Jeffrey, μεταφρασμένα στα τουρκικά στο κανάλι ειδήσεων NTV της Τουρκίας, κατέστησαν σαφές ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και ότι τα δύο μέρη επικεντρώνονται σε σχέδιο που θα αποκλείσει τις μονάδες προστασίας των Κούρδων (YPG)».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν, χωρίς να το δηλώνουν δημόσια, ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του YPG και του PKK. Ωστόσο, προσκολλώνται στη φανταστική αντίληψη ότι το YPG μπορεί να απεξαρτηθεί από το PKK και τους διοικητές του στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο Richard Outzen, ανώτερος σύμβουλος για το ζήτημα της Συρίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε φιλοκυβερνητική τουρκική ομάδα προβληματισμού που διοργάνωσε το Ίδρυμα SETA, στην Ουάσινγκτον, επεσήμανε: «Η αμερικανική πολιτική είναι κατ’ αρχάς να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα. Τώρα απομένουν οι λεπτομέρειες για το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό και τι ακριβώς κάνουμε ύστερα από αυτό, πόση στήριξη θα αντλήσουμε από τον διεθνή συνασπισμό [για την εξάλειψη της υπολειμματικής παρουσίας των τζιχαντιστών του IS] που θα επιβιώσει από την αποχώρηση των στρατευμάτων μας, η ασφαλής ζώνη παίζει μεγάλο ρόλο σ’ όλα αυτά».

Η αμερικανική πίεση στους Σύρους Κούρδους «ταιριάζει με το ευρύτερο πρότυπο της Ουάσινγκτον που απαιτεί παραχωρήσεις από την SDF για λογαριασμό της Άγκυρας, χωρίς την Άγκυρα, να παρέχει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στους Κούρδους», ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας, Ουάσινγκτον και SDF.

Ο Kobane το επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στην Al-Monitor λέγοντας ότι «η Τουρκία ουδέποτε ήταν ικανοποιημένη και συνεχίζει να ζητεί περισσότερα».

Το καθεστώς της κατοικούμενης από άραβες πόλης Manbij είναι χαρακτηριστικό  παράδειγμα.

Η Τουρκία δεσμεύθηκε να εισβάλει στον θύλακα Manbij εάν τα στρατιωτικά και νομοθετικά συμβούλια της πόλης δεν ξεκαθαρίστηκαν από άτομα που η Άγκυρα θεωρούσε ότι συνδέονταν με το YPG.

Τον Ιανουάριο, τα συμβούλια του Manbij ανασυγκροτήθηκαν με νέα μέλη δεόντως ελεγμένα για να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απειλεί να εισβάλει στον Manbij και να εκδιώξει το YPG από τα σύνορα.

Ο Jeffrey και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τις απειλές του Ερντογάν για να αποσπάσουν επιπλέον έδαφος από το SDF και να τους ωθήσουν να αναπαράγουν το μοντέλο Manbij ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Αυτή η πολιτική κατευνασμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρκους της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 καθώς και για τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανών υπηκόων και Τούρκων υπαλλήλων των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ με πλαστές κατηγορίες τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον πιέζει τους Κούρδους να μην ασχοληθούν με το συριακό καθεστώς και να ενώσουν με την Τουρκία δυνάμεις ενάντια στο καθεστώς, ώστε να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ελπίζοντας ότι έτσι θα πέσει.

Αυτό θα εκπληρώσει τον άλλο στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μειώσει την επιρροή του Ιράν. Θα μπορούσε, επίσης, να απομακρύνει την Τουρκία από την τροχιά της Ρωσίας.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν καταγράφει πώς θα αντιδράσει η Ρωσία. Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα καλωσoρίσει περαιτέρω τα αποικιοκρατικά σχέδια της Τουρκίας στη Συρία και ειδικότερα εκείνους που επέμειναν όταν επέτρεψε στις τουρκικές δυνάμεις να ξεπεράσουν το Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018.
 

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα Al-Monitor

Σύνταξη:  Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης