Η νέα αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι δεσμεύτηκε χθες, Δευτέρα, για την ανοικοδόμηση συμμαχιών και την ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, κατά τις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε από τη θέση της υψηλόβαθμης διαπραγματευτή των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου με τους βασικούς συνεργάτες των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ξεκινώντας την πρώτη εβδομάδα της στη νέα της θέση, η Τάι είπε στη διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Αουέιλα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση ευρείας πρόσβασης στα εμβόλια κατά του COVID-19, ζήτημα το οποίο έχει γίνει προτεραιότητα από τη νέα διευθύντρια του ΠΟΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δύο τους αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του εμπορίου και την κοινή δέσμευσή τους στην οικονομική ενδυνάμωση, μέσω μιας εμπορικής πολιτικής που θα έχει ως επίκεντρο τον εργαζόμενο» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τάι, προσθέτοντας ότι στην αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ στην επικείμενη 12η υπουργική διάσκεψή του.

Η Τάι ορκίστηκε την Πέμπτη, ενώ στις τηλεφωνικές της επικοινωνίες με υπουργούς Εμπορίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στη φυλετική ισότητα στο εμπόριο, αλλά και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την εξαναγκαστική εργασία και άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με την Κίνα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του γραφείου της.

Στις συνομιλίες της με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Θέματα Λειτουργίας της Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Τάι έδωσε έμφαση στη σημασία του υπερατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων «επισημαίνοντας την ισχυρή επιθυμία της για την οικοδόμηση μιας θετικής και παραγωγικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης το ενδιαφέρον τους για την επίλυση του ζητήματος των επιχορηγήσεων στην παραγωγή αεροσκαφών, αλλά και τη διευθέτηση της παγκόσμιας υπερπαραγωγής χάλυβα και αλουμινίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης