Οι αρχές στην Κινσάσα εκτίμησαν το Σάββατο ότι έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού Έμπολα στην περιοχή που υπήρξε «επίκεντρο» της επιδημίας, πέντε εβδομάδες μετά την εκδήλωση της κι ενώ πλέον καταμετρώνται 89 θάνατοι στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το ξέσπασμα νέας επιδημίας του Έμπολα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου την 1η Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή Μαμπαλάκο, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα της επιδημίας μετά το ξέσπασμά της, «από τη 13η Αυγούστου, δεν υπάρχουν πλέον νέα κρούσματα, μπορεί να ειπωθεί ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο Δρ. Ολί Ιλουνγκά Καλουνγκά, υπουργός Υγείας της ΛΔ Κονγκό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες Σάββατο) έχουμε 129 κρούσματα, εκ των οποίων 31 πιθανά και 98 επιβεβαιωμένα, 89 θανάτους και 33 ασθενείς που έχουν ιαθεί», συνέχισε.

Η ανησυχία κλιμακώθηκε την Πέμπτη, μετά την είδηση για δύο θανάτους εξαιτίας του Έμπολα στο Μπουτέμπο, σημαντικό κόμβο του εμπορίου της ΛΔ Κονγκό με γειτονικές χώρες, ιδίως την Ουγκάντα. Τα θύματα ήταν μια γυναίκα κι ένα στέλεχος του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε έλθει σε επαφή μαζί της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Μπουτέμπο η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη», είπε πάντως καθησυχαστικά ο υπουργός Ολί Ιλουνγκά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ήταν επίσης παρών ο καθηγητής Ζαν-Ζακ Μουγεμπέ, κονγκολέζος ερευνητής, πρωτοπόρος στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Ο καθηγητής Μουγεμπέ προέτρεψε όλους τους Κονγκολέζους να επιδεικνύουν «επαγρύπνηση» και να ειδοποιούν αμέσως τις υγειονομικές αρχές σε περίπτωση ύποπτων κρουσμάτων.

«Ο ιός Έμπολα κυκλοφορεί στην Αφρική γενικά και στη ΛΔ Κονγκό σε όλες τις επαρχίες, πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», επέμεινε.

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στην επικράτεια της ΛΔ Κονγκό από το 1976 και την ανακάλυψη του ιού έπληξε μια περιοχή όπου επικρατεί παντελής έλλειψη ασφάλειας, εξαιτίας της δράσης δεκάδων ένοπλων οργανώσεων.

Η διάσταση της ασφάλειας πάντως «δεν εμπόδισε τις ομάδες μας να επιτελέσουν το έργο τους, να πάνε στους ασθενείς. Επωφεληθήκαμε από την υποστήριξη του στρατού, της αστυνομίας και της MONUSCO (σ.σ. της αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό)», διαβεβαίωσε ο Ολί Ιλουνγκά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης