Εντείνεται η ανησυχία στην Κολομβία λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα. Ορισμένοι γιατροί παρατήρησαν πως το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν και τα κρούσματα του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, μιας σπάνιας ασθένειας που προκαλεί μυική αδυναμία και προσωρινή παράλυση.

Πρόσφατα, τρεις ασθενείς με Ζίκα πέθαναν αφού παρουσίασαν και το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. «Θα είχαμε κανονικά 25 με 30 περιπτώσεις Γκιγιέν-Μπαρέ το χρόνο, σε ολόκληρο το βόρειο Σανταντέρ. Τώρα έχουμε στο τμήμα μας 30 περιπτώσεις μέσα σε ενάμισι μήνα. Δηλαδή η εμφάνιση της ασθένειας έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το αναμενόμενο», εξηγεί ο Κολομβιανός νευρολόγος Χαϊμέ Λιζαράζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντατικοί είναι οι ψεκασμοί στη Βενεζουέλα, όπου έχουν καταγραφεί 319 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ η εξόντωση των κουνουπιών συνιστά απόλυτη προτεραιότητα και στη Βραζιλία. Στη μαζική επιχείρηση θα συμμετάσχουν και 220.000 στρατιώτες, που σε πρώτη φάση θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια πόρτα πόρτα. 

«Ο κίνδυνος αφορά ολόκληρο το Ρίο, όλη τη χώρα και κάθε τροπική περιοχή του πλανήτη. Άρα αυτό τον καιρό ο Ζίκα αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και απαιτεί διαφορετικές δράσεις από αυτές που έχουν ήδη ληφθεί. Το σχέδιο είναι να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να επισκεφθούμε δύο φορές το 100% των οικιών, καταστημάτων, σχολείων κλπ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου», δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ερευνητές στο Σάο Πάολο ανέπτυξαν μια μέθοδο ταχείας ανίχνευσης του ιού. Πρόκειται για ένα τεστ που εφαρμόζεται σε δείγματα σιέλου, ούρων ή αίματος και μπορεί να εντοπίσει τον ιό σε μόλις 5 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: euronews

Διαβάστε επίσης:
Κολομβία: Περισσότερες από 5.000 έγκυες έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης