Ινδονησία: Τουλάχιστον 26 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, 05:34
Ινδονησία: Τουλάχιστον 26 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από τον σεισμό

Ο ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών που έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τη νήσο Κελέβη, στην Ινδονησία, προκαλώντας την κατάρρευση πολλών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κατά τον ακόμη προσωρινό απολογισμό της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν 26 νεκροί, όλοι στην πόλη Μαμούτζου» ανέφερε ο Αλί Ραχμάν, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, τονίζοντας πως ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Άλλοι 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλά κτήρια κατέρρευσαν όταν έγινε ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Ματζένε.

Η ινδονησιακή Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής (BMKG) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, σημειώνοντας πως έχουν καταγραφεί ήδη 26 μετασεισμικές δονήσεις.

 

 

 

 

 

 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν έξι χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Ματζένε, ενώ το εστιακό βάθος δέκα χιλιόμετρα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους όταν χτύπησε ο σεισμός, λίγο μετά τη 01:00 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές τουλάχιστον 60 κτήρια.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός για περίπου 7 δευτερόλεπτα. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Δύο ξενοδοχεία, το κυβερνείο της επαρχίας της Δυτικής Κελέβης, καθώς κι ένα εμπορικό κέντρο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, σύμφωνα με δημοσιογράφο που ζει στη Μαμούτζου, βόρεια από το επίκεντρο.

Τουλάχιστον ένας δρόμος προς τη Μαμούτζου έχει κοπεί λόγω των ζημιών που υπέστη γέφυρα.

Μερικές ώρες νωρίτερα, χθες Πέμπτη, είχε σημειωθεί σεισμός 5,9 βαθμών στην ίδια περιοχή, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε ότι σειρά σεισμικών δονήσεων είχε αποτέλεσμα να γίνουν τουλάχιστον τρεις κατολισθήσεις και να αναφερθούν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον επιλεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες στον βυθό του Ειρηνικού, και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Το 2018, σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην πόλη Πάλου, επίσης στην Κελέβη, νησί που είναι γνωστό και με την ονομασία Σουλαουέσι.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, 08:21