Οι Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα μια «πάρα πολύ αργή» χαλάρωση των μέτρων lockdown που έχουν επιβληθεί εδώ και έξι εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, και ότι από τη Δευτέρα οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό παρουσιάζουν τάσεις μείωσης στην περιοχή.

Η πόλη θα επιτρέψει στον οικοδομικό τομέα και στα εργοστάσια θα ξαναρχίσουν τις εργασίες τους «λαμβάνοντας υπόψη την πιο φτωχή μερίδα της κοινωνίας μας, τους εργάτες και τους μισθωτούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε μια κατάσταση στην οποία ο κόσμος θα επιβιώσει από τον νέο κορωνοϊό και θα πεθάνει από την πείνα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Νέο Δελχί κατέγραψε μόλις 1.100 νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο, έναντι περίπου 25.000 που ανακοίνωνε καθημερινά όταν αποφασίστηκε η επιβολή lockdown πριν από 6 εβδομάδες.

«Αρχίζουμε τη διαδικασία του ανοίγματος πάρα πολύ αργά. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση όταν περάσει μια εβδομάδα βάσει της άποψης των ειδικών και του πληθυσμού» σημείωσε ο Κεζριουάλ. «Θα ξανανοίξουμε με αργούς ρυθμούς για να μην ξαναρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μη βγαίνετε, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί» συνέστησε εξάλλου στους περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους του Νέου Δελχί.

Οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας επλήγησαν από ένα σφοδρό κύμα του νέου κορωνοϊού τον Μάρτιο, το οποίο έφτασε στα όριά του το σύστημα υγείας που πάσχει από υποχρηματοδότηση και είναι απαρχαιωμένο. Ένας αριθμός ασθενών κατέληξε ακόμη και στις πόρτες των νοσοκομείων, λόγω των ελλείψεων σε κλίνες, οξυγόνο και φάρμακα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο έπεσε σε περίπου 186.000, μετά την κορύφωσή του σε περισσότερα από 400.000 στις αρχές του Μαΐου.

Η πλειονότητα των άλλων περιοχών της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και βιομηχανικών κρατιδίων Μαχαράστρα, Ταμίλ Ναντού και Καρνατάκα, εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να απελευθερώσουν σταδιακά τις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ινδία στις πολιτικές εκδηλώσεις, τα θρησκευτικά φεστιβάλ και άλλες μαζικές συναθροίσεις στις αρχές της χρονιάς.

Μόνο το 12,5% του πληθυσμού των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Ινδίας έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και μετά βίας ένα 3,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Το δεύτερο πολύ φονικό κύμα της επιδημίας της COVID-19 στην Ινδία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 160.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται σε 310.000 στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης