Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία αυξήθηκε κατά 13 φορές μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας να πλήττει τη χώρα, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αψηφούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και άλλων πολιτικών, καθώς και φεστιβάλ και θρησκευτικές συγκεντρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρώτο κύμα της επιδημίας πέρυσι, οι ηγέτες της Ινδίας χαλάρωσαν, επιτρέποντας ή και ακόμα ενθαρρύνοντας την επικίνδυνη συμπεριφορά. Υποτίμησαν τον κορωνοϊό και άνοιξαν την οικονομία πολύ γρήγορα, ανέφεραν οι ειδικοί.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 έφτασε σήμερα το αρνητικό ρεκόρ των 127.000, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και η τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα που ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τις 100.000 μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 σε αυτό το κύμα της πανδημίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτόν της κορύφωσης του πρώτου κύματος, τον Σεπτέμβριο, όταν οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν περίπου 98.000.

Στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές ημέρες αφού ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ινδία έχει περιοριστεί, το Μουμπάι επαναλειτούργησε το τεράστιο σιδηροδρομικό του δίκτυο και οι αρχές επέτρεψαν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συρρεύσουν σε στάδια για να παρακολουθήσουν αγώνες κρίκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί από το 1,35 δισεκατομμύριο κατοίκους της Ινδίας αγνόησαν τις μάσκες και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ πολιτικοί, περιλαμβανομένων του Μόντι και του υπουργού Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, έκαναν χειραψία με εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκα, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Όταν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε κάτω από τις 10.000 στις αρχές Φεβρουαρίου, κάποιοι ειδικοί εκτίμησαν ότι το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ινδία θα είναι ήπιο.

«Γιορτάσαμε πρόωρα» σχολίασε ο επιδημιολόγος Μπραμάρ Μουχερτζί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Αυτό είναι ένα μάθημα» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που καταρτίζει επιδημιολογικά μοντέλα για την επιδημία στην Ινδία.

Ο υπουργός Υγείας Χαρς Βαρντχάν δήλωσε σε ανώτερους αξιωματούχους ότι σε 11 από τα πλέον πληγέντα κρατίδια αυτή την εβδομάδα «οι πολίτες εγκατέλειψαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πραγματικά ήταν πολύ απρόσεκτοι» καθώς άνοιγαν και πάλι οι δραστηριότητες.

«Έγιναν εκλογές, θρησκευτικές συγκεντρώσεις, άνοιξαν γραφεία, πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν, συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, χωρίς να ακολουθούν κανόνες, με λίγους να φορούν μάσκα (…) ακόμη και σε γεμάτα λεωφορεία και τρένα» επισήμανε σε τηλεδιάσκεψη.

Ο ίδιος ο Βαρντχάν έχει δεχθεί επικρίσεις αφού ανάρτησε δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του.

Με συνολικά 12,9 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού, η Ινδία βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι λίγο πάνω από 166.000, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, κυρίως επειδή έχει νέο πληθυσμό.

Επιστροφή περιορισμών

Οι ινδικές αρχές έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς στις μετακινήσεις, όμως οι ομοσπονδιακοί υπουργοί και οι βιομήχανοι τάσσονται κατά ενός νέου εθνικού lockdown. Το περσινό lockdown επέφερε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας και έριξε εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους στην ανεργία.

Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός κρατιδίων επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένων νυχτερινών απαγορεύσεων της κυκλοφορίας σε μεγάλες πόλεις, όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι.

Ωστόσο οι αρχές αρνήθηκαν να αναβάλουν μια ινδουιστική γιορτή, τη Mahakumbh, που πραγματοποιείται κάθε 12 χρόνια στις όχθες του Γάγγη στο βόρειο κρατίδιο Ουταρχάντ.

Έλλειψη εμβολίων

Στο μεταξύ πολλά εμβολιαστικά κέντρα, ακόμη και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, κλείνουν νωρίς και διώχνουν πολίτες καθώς έχουν τελειώσει τα αποθέματά τους σε εμβόλια.

Το κρατίδιο Οντίσα ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει τα μισά εμβολιαστικά του κέντρα λόγω ελλείψεων.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα, Ρατζές Τόπε, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δίνει λιγότερες δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 στο δικό του κρατίδιο και περισσότερες σε όσα κυβερνώνται από το κόμμα του Μόντι.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις, κατηγορώντας τα κρατίδια ότι διασπείρουν τον πανικό.

Υγειονομικοί έξω από κρατικό νοσοκομείο στο Μουμπάι έδιωχναν πολίτες που είχαν πάει να εμβολιαστούν. «Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε ξανά απόθεμα. Ίσως αργότερα σήμερα ή ίσως αύριο» δήλωσε ένας εξ αυτών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μόντι ότι εξήγαγε δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά του Covid-19, ενώ η χώρα έχει καλύψει μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων της. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης