Σχεδόν 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από τις εστίες τους στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, ενώ οι Αρχές έκλεισαν λιμάνια και το κεντρικό αεροδρόμιο, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ταουκτάε, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει την περιοχή εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμή από τον κυκλώνα αυτό στα παράκτια κρατίδια Κεράλα, Καρνατάκα, Γκόα και Μαχαράστρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ταουκτάε αναμένεται να φτάσει στο Γκουτζαράτ σήμερα από τις 20:00 ως τις 23:00 τοπική ώρα (17:30 με 20:30 ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από ανέμους που θα πνέουν με ταχύτητα 155 με 165 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές που ενδέχεται να φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Θα είναι ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει το Γκουτζαράτ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Μπορεί να συγκριθεί με τον κυκλώνα το 1998 που έπληξε την Κάντλα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές» σχολίασε ο υπουργός Εσόδων του κρατιδίου Πανκάζ Κούμαρ.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους καθώς ο Ταουκτάε κατευθύνεται προς βορρά. Οι θυελλώδεις άνεμοι ανάγκασαν τις Αρχές του αεροδρομίου της πόλης να αναστείλουν τη λειτουργία του, ενώ έκλεισαν και κάποιοι οδικοί άξονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους 12 νεκρούς που εντοπίστηκαν στα κρατίδια Μαχαράστρα, Γκόα και Καρνατάκα, 28 αλιευτικά σκάφη αγνοούνται, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Προετοιμασίες στο Γκουτζαράτ

Η κυβέρνηση του Γκουτζαράτ ζήτησε από σχεδόν 150.000 ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχει αναπτύξει περισσότερες από 50 ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών.

Εξάλλου χρειάστηκε να μετακινηθούν από τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές και οι ασθενείς με Covid-19. Οι Αρχές προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διακοπή στην ηλεκτροδότηση στα περίπου 400 νοσοκομεία και τα 41 εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου στις 12 παράκτιες περιοχές που θα πλήξει περισσότερο ο κυκλώνας.

«Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται ασθενείς με Cοvid-19 δεν θα αντιμετωπίσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχουν εγκατασταθεί 1.383 γεννήτριες» δήλωσε ο Πανκάζ Κούμαρ. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 35 «πράσινοι διάδρομοι» για τη μεταφορά οξυγόνου στα νοσοκομεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου έχουν επισήμως καταγραφεί 9.000 θάνατοι από Covid-19 -αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος- έχει ανασταλεί και η εκστρατεία ανοσοποίησης για δύο ημέρες.

Οι Αρχές εξάλλου ανησυχούν για τα ασιατικά λιοντάρια που ζουν στο κρατίδιο, ένα απειλούμενο είδος το οποίο απαντάται μόνο στην περιοχή Σαουράστρα του Γκουτζαράτ, όπου το πλήγμα του κυκλώνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρό.

«Υπάρχουν περίπου 40 λιοντάρια σε κάποιες περιοχές της παράκτιας πόλης Σαουράστρα και τα παρακολουθούμε. Κάποια από αυτά έχουν ήδη μετακινηθεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προσευχόμαστε τα λιοντάρια να είναι ασφαλή» δήλωσε ο Σιαμάλ Τικαντάρ, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας δασών του κρατιδίου.

Ο κυκλώνας του 1998 που έπληξε το Γκουτζαράτ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων και προκάλεσε υλικές ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης