Η αστυνομία της Ινδίας κατηγορήθηκε σήμερα ότι αποτέφρωσε, παρά τη θέληση της οικογένειάς της, τη σορό μιας νεαρής γυναίκας η οποία πέθανε την Τρίτη εβδομάδες αφού έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού.

Η 19χρονη κοπέλα, που ανήκε στους «ντάλιτ», οι οποίοι παλαιότερα ονομάζονταν «ανέγγιχτοι», είναι η χαμηλότερη κάστα στην Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέχθηκε επίθεση και βιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου από τέσσερις άνδρες της ανώτατης κάστας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Πέθανε χθες στο νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όπου νοσηλευόταν, ενώ οι τέσσερις άνδρες έχουν συλληφθεί.

Η υπόθεση προκάλεσε οργή στην Ινδία και αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν σήμερα στο Νέο Δελχί και σε άλλες πόλεις της Ινδίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση κλομπ για να απωθήσει τους οργισμένους διαδηλωτές στην περιοχή Χατράς, από όπου καταγόταν το θύμα. Στην Καλκούτα διαδηλωτές έκαψαν πορτρέτο του Γιόγκι Αντιτιανάτ, πρωθυπουργού του Ουτάρ Πραντές, που είναι επίσης σκληροπυρηνικός ινδουιστής ιερωμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη χθες το βράδυ ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και εκατοντάδων διαδηλωτών μπροστά από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η νεαρή πριν την αναχώρηση της σορού της για τη γενέτειρά της.

Η οικογένειά της κατήγγειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η σορός της κοπέλας κατασχέθηκε από την αστυνομία, παρά την αντίσταση που προέβαλαν συγγενείς της και συγχωριανοί της και αποτεφρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

«Τους παρακαλέσαμε να μας αφήσουν να μεταφέρουμε τη σορό στο εσωτερικό του σπιτιού για μία τελευταία φορά, όμως δεν μας άκουσαν» κατήγγειλε ο αδελφός της στην εφημερίδα Indian Express.

Ο διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Βίκραντ Βιρ διέψευσε τις κατηγορίες και διαβεβαίωσε ότι η αποτέφρωση έγινε με την έγκριση της οικογένειας.

Η κοπέλα είχε εξαφανιστεί αφού είχε πάει στα χωράφια. Εντοπίστηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος, έχοντας μείνει παράλυτη από τα τραύματα που είχε υποστεί στον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη.

Κατά μέσο όρο 87 βιασμοί αναφέρονταν κάθε ημέρα το 2019 στην Ινδία, ενώ τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί βιασμοί δεν καταγγέλλονται.

Το Ουτάρ Πραντές θεωρείται το λιγότερο ασφαλές κρατίδιο της Ινδίας για τις γυναίκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης