Ένας όγκος βάρους 13,6 κιλών και διαμέτρου περίπου 21 εκατοστών αφαιρέθηκε από τη μήτρα μιας γυναίκας στο Τσενάι της Ινδίας και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρουργείο διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 52χρονη ασθενής φέρεται να είχε στη μήτρα της τον όγκο μεγέθους καρπουζιού τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είχε επίγνωση της ύπαρξής του, παρότι όλο αυτό το διάστημα παρουσίαζε δύσπνοια και κόπωση, και μετέβη στο νοσοκομείο ύστερα από ακατάσχετη αιμορραγία που παρουσίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η αιμορραγία προκλήθηκε από ένα μεγάλο ινομύωμα, το οποίο πίεζε τη μήτρα εξωτερικά. Ο -παγκοσμίου ρεκόρ- όγκος της μήτρας αναπτυσσόταν μέσα στη γυναίκα και είχε φτάσει να ζυγίζει σήμερα όσο το πενταπλάσιο βάρος ενός φυσιολογικού μωρού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του χειρούργου-γαστρεντερολόγου δρ. Σίβα Κούμαρ στο medicaldaily.com, η χειρουργική επέμβαση διήρκεσε τρεισήμισι ώρες και ήταν ιδιαίτερα «απαιτητική, καθώς το ινομύωμα, το οποίο συγκέντρωνε μεγάλη ποσότητα αίματος, είχε πολλά αιμοφόρα αγγεία που συνδέονταν με τη μήτρα. Ήταν επίσης προσκολλημένο στο μικρό έντερο».

Κατά το χειρουργείο αφαιρέθηκε και η μήτρα της 52χρονης, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εκ νέου τέτοιοι όγκοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης