Εμφανής ήταν στο ιρανικό κοινοβούλιο η ικανοποίηση για την άρση των κυρώσεων της Δύσης κατά της Τεχεράνης, με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί να εκτιμά ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν μπορεί να αξιοποιηθεί ως μοντέλο για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων.

Στην ομιλία του στην ιρανική βουλή ο ίδιος τόνισε ότι όλοι είναι ικανοποιημένοι, εκτός από τους ακραίους, όπως τους χαρακτήρισε, εξτρεμιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά είναι στην πραγματικότητα μια από τις χρυσές σελίδες στην ιστορία της χώρας. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων καταφέραμε να κάνουμε τις μεγάλες δυνάμεις να αναγνωρίσουν τα πυρηνικά μας δικαιώματα. Όλοι είναι ικανοποιημένοι με την συμφωνία εκτός από τους Σιωνιστές, τους πολεμοκάπηλους, εκείνους που προκαλούν διχόνια μεταξύ των Μουσουλμάνων και τους σκληροπυρηνικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογράμμισε, με σαφείς αιχμές εναντίον του Ισράηλ, της Σαουδικής Αραβίας αλλά και των Ρεπουμπλικάνων.

Η αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ δεν άργησε να έρθει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, υπογράμμισε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλλει αυστηρές και σαφείς κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της συμφωνίας από το Ιράν. Χωρίς τις προσπάθειές μας για την επιβολή κυρώσεων και την αποτροπή του πυρηνικού σχεδιασμού της Τεχεράνης, το Ιράν θα είχε δημιουργήσει πυρηνικά όπλα εδώ και πολύ καιρό. Η πολιτική του Ισραήλ ήταν και παραμένει η ίδια: δεν θα επιτρέψει στο Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άρση των κυρώσεων αποτελούσε προσωπική δέσμευση του προέδρου Ροχανί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Πεποίθησή του είναι πως η εξέλιξη αυτή βελτιώνει όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τη θέση του Ιράν στη διεθνή σκακιέρα.

Πηγή: euronews

Διαβάστε ακόμα:
Ομπάμα: «Αποκόψαμε κάθε δίοδο στο Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων»
Την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ εξήρε ο ΟΗΕ
Τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χαιρετίζει ο ΟΗΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης