Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση που έλαβε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

«Είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία συμφωνούμε εμείς οι δύο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας για την απόφαση του Τραμπ να μην παραβρεθεί στην ορκωμοσία του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλύτερα», «έχει ξεπεράσει ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες μου για εκείνον. Είναι μια ντροπή για την χώρα, μας έχει ντροπιάσει σε όλο τον πλανήτη. Δεν αξίζει, δεν αξίζει να κατέχει αυτό το αξίωμα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν και χαρακτήρισε τον Τραμπ ως έναν από τους πιο ανίκανους προέδρους στην ιστορία της Αμερικής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι «καλοδεχούμενος» στην τελετή, ενώ επίσης δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία ότι θα φροντίσει να διεξαχθεί «με ασφάλεια» η τελετή της ορκωμοσίας.

Ο Μπάιντεν σκεφτόταν να αναθέσει το υπουργείο Εργασίας στον Μπέρνι Σάντερς

Την ίδια ώρα, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι σκεφτόταν να αναθέσει στον Μπέρνι Σάντερς το υπουργείο Εργασίας, όμως και οι δύο τους συμφώνησαν τελικά ότι ο προοδευτικός γερουσιαστής από το Βερμόντ θα ήταν πιο χρήσιμος στο Κογκρέσο.

«Σκεφτόμουν σοβαρά να διορίσω τον φίλο μου τον Μπέρνι Σάντερς σε αυτή τη θέση. Θα έκανε φανταστική δουλειά», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Όμως, «δεδομένου ότι ο έλεγχος της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς εξαρτάται από μία ψήφο, ο Μπέρνι κι εγώ συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να κρατήσει την έδρα του ανεξάρτητου Γερουσιαστή στο Βερμόντ», πρόσθεσε.

«Μάλιστα, ο Μπέρνι είπε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο να χάσουμε τον έλεγχο της Γερουσίας σε μια επαναληπτική εκλογή στο Βερμόντ», εξήγησε.

Μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, την Τρίτη, οι Δημοκρατικοί διαθέτουν 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Με βάση το Σύνταγμα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα είναι αυτή που θα δώσει την καθοριστική ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος τελικά ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας στον δήμαρχο της Βοστόνης Μάρτιν Γουόλς διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον πρώην αντίπαλό του για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, «ώστε να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια της εργασίας».

Ο 79χρονος Σάντερς είναι πολύ δημοφιλής στους προοδευτικούς κύκλους των Δημοκρατικών και ιδίως στους  νέους. Το γεγονός ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Μπάιντεν –ενώ καθυστέρησε να κάνει το ίδιο και για τη Χίλαρι Κλίντον το 2016– πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης