Καθώς ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κορμπίν ανήγγειλε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση (μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου), αγώνας ηγεσίας του κόμματος εκτυλίσσεται προς το παρόν πίσω από τα παρασκήνια.

Ποιος μπορεί να αναλάβει; Μόνο οι βουλευτές των Εργατικών μπορούν να πάρουν μέρος στον ανταγωνισμό της ηγεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίστα των υποψηφίων αναμένεται επίσης να αποφασιστεί από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι υποψήφιοι αρχικά απαιτούν υποστήριξη από το 10% του κοινοβουλευτικού Εργατικού Κόμματος και του Εργατικού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPLP).

Δεν είναι πλέον σαφές εάν το EPLP θα συνεχίσει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο επειδή θα παύσει να υπάρχει εάν η Ηνωμένη Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Επομένως είναι πιθανό ότι η μοίρα των υποψηφίων θα αποφασιστεί μόνο από τους 202 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με νέα απαίτηση, για την  ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν τη στήριξη 5% των αντιπροσώπων κάθε εκλογικής περιφέρειας ή 5% των συνδεδεμένων ομάδων, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο πρέπει να είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέγουν τον υποψήφιο που προτιμούν μέσω ταχυδρομείου ή μέσω εναλλακτικού συστήματος ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα ταξινομηθούν από τους ψηφοφόρους κατά σειρά προτεραιότητας. Οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων για να εκλεγούν, αλλά αν ουδείς λάβει αυτό το όριο, ο υποψήφιος με τις χαμηλότερες ψήφους καταργείται και οι ψήφοι του αναδιανέμονται στις δεύτερες προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί έως ότου επιλεγεί ο υποψήφιος που εξασφαλίζει περισσότερες από τις μισές ψήφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης