Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τουλάχιστον 115 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές των προηγούμενων 24 ωρών γύρω από την πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, όπου συνεχίζουν να μαίνονται εχθροπραξίες.

Εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά δεκάδες ως εκατοντάδες θανάτους στις τάξεις των ανταρτών στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπου 2.300 αντάρτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον τομέα, πάντα σύμφωνα με τη συμμαχία.

«14 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν και πάνω από 115 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς τις προηγούμενες 24 ώρες στην Τζούμπα (50 χλμ. νότια της Μαρίμπ) και στην Αλ Κασάρα (30 χλμ. βορειοδυτικά), ανέφερε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στους σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Η συμμαχία υποστηρίζει από αέρος, όχι σπάνια εκ του σύνεγγυς, τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και προσπαθούν να απωθήσουν τους Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο έφοδο για να κυριεύσουν την πόλη και την ομώνυμη, πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, την τελευταία εκτός του ελέγχου τους στον βορρά της εμπόλεμης χώρας, και προελαύνουν παρά τις απώλειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, αξιωματικός του στρατού ανέφερε χθες ότι 23 άνδρες τους σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

 

«Ζήτημα χρόνου»

Οι Χούθι διαβεβαιώνουν ότι η κατάληψη της Μαρίμπ είναι «ζήτημα χρόνου».

Οι αντάρτες «προέλασαν εκ νέου» στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις, αναγνώρισε χθες ο αξιωματικός του στρατού. Δεύτερος αξιωματούχος της κυβερνητικής πλευράς επίσης παραδέχθηκε πως οι σιίτες αντάρτες πλησιάζουν ολοένα περισσότερο την πόλη.

Εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Γιαχία Σαρί, είπε πως οι Χούθι δρουν «σε πολλά μέτωπα στα προάστια της Μαρίμπ», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυό τους, το Αλ Μασίρα.

«Δεν θα διστάσουμε να συνεχίσουμε την προέλαση ωσότου να απελευθερώσουμε ό,τι έχει απομείνει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Οι νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας ανακοινώθηκαν τη μεθεπομένη του πλήγματος σε τζαμί στον τομέα Αλ Τζούμπα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που κατηγόρησαν τους Χούθι για το μακελειό.

Οι αντάρτες δεν έχουν αντιδράσει στην κατηγορία αυτή.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης