Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πίεσε την Τρίτη τον πρίγκιπα  – διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν να εργαστεί με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, προωθώντας μια πολιτική λύση.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση στα ανθρωπιστικά προβλήματα» δήλωσε ο Γκουτέρες την ώρα που λάμβανε μια επιταγή 930 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρίγκιπα, η οποία προορίζεται για τη χρηματοδότηση του προγράμματος βοήθειας του ΟΗΕ για την Υεμένη. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η λύση είναι πολιτική και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε προκειμένου να βρεθεί λύση» η οποία «θα τερματίσει τα δεινά στην Υεμένη» που είναι βυθισμένη σε πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Υεμένη, όπου ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επεμβαίνει στρατιωτικά από το 2015 μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Περίπου 10.000 Υεμενίτες έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2015 και 53.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ ο πληθυσμός της χώρας απειλείται από τη χολέρα, τη διφθερίτιδα και τον λιμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του πρίγκιπα μπιν Σάλμαν και του Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Υεμένη «ανόητο πόλεμο», που αντίκειται στα συμφέροντα των χωρών που εμπλέκονται σε αυτόν.

Ο πρίγκιπας – διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του σέβεται τις αρχές του ΟΗΕ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ορίζουν «ότι δεν πρέπει να εμπλεκόμαστε στις υποθέσεις άλλων χωρών», μια αναφορά στη στήριξη που φέρεται να παρέχει το Ιράν στους Χούτι.

«Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να επιλύσουμε πολιτικά τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου, εργαζόμαστε εξίσου σκληρά για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άλλη επίπτωση» επεσήμανε ο μπιν Σάλμαν. «Εξακολουθούμε να σεβόμαστε, όπως το κάναμε πάντα, το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, μετέβη στη Σανάα αυτήν την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η πολιτική διαδικασία, έπειτα από συναντήσεις που είχε στο Ριάντ.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στα μέλη του για τη συγκέντρωση 2,96 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό απαραίτητο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη στη διάρκεια του 2018. Ο Γκουτέρες πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη για τη διάσκεψη των δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης