Χιλιάδες άνθρωποι που στηρίζουν τους Χούθι στην Υεμένη συγκεντρώθηκαν στη Σανάα χθες Σάββατο για να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο από την κατάληψη της πόλης από τους σιίτες αντάρτες.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 οι αντάρτες (Χούθι) κατέλαβαν τη Σανάα πυροδοτώντας τον εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύρραξη έχει ενταθεί μετά τον Μάρτιο του 2015 όταν οι Χούθι πλησίασαν στην προσωρινή έδρα της κυβέρνησης το Άντεν, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και σουνιτικές χώρες συμμάχους της να σχηματίσουν στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον των σιιτών ανταρτών και να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Υεμένης.

Χθες υποστηρικτές των ανταρτών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σανάα κρατώντας φωτογραφίες του επικεφαλής των ανταρτών Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούτι, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου των ανταρτών, κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να δεχθεί την πρόταση που της έκαναν οι Χούθι την Παρασκευή να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης με αντάλλαγμα οι αντάρτες να πάψουν να στοχοθετούν το σαουδαραβικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν αρνηθούν, θα τους κάνουμε να νιώσουν περισσότερο πόνο», προειδοποίησε ο αλ Χούτι.

Προς το παρόν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση των Χούθι.

«Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους», σχολίασε χθες. «Θα δούμε αν (οι Χούθι) θα το πράξουν ή όχι. Όσον αφορά το τι τους ώθησε (να κάνουν αυτήν την πρόταση), θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ.

Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς χαιρέτισε την πρόταση των Χούθι για εκεχειρία.

«Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής από την Άνσαρ Αλλάχ (τους Χούθι) καλή τη πίστει θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα της πρόθεσής τους να τερματιστεί ο πόλεμος», επεσήμανε.

«Ο Ειδικός Απεσταλμένος επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να σέβονται τους διεθνείς, ανθρωπιστικούς κανόνες, να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να μην βυθίσουν την Υεμένη πιο βαθιά στις περιφερειακές εντάσεις, για το καλό του λαού της Υεμένης», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη και για τον βομβαρδισμό το προηγούμενο Σάββατο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης