Σχεδόν εβδομήντα αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν σε νέες σκληρές μάχες για την κατάκτηση της πόλης στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, του έσχατου προπυργίου της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, που προσπαθούν να κυριεύσουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι για επτά μήνες.

Οι εχθροπραξίες στην επαρχία Μαρίμπ και πάνω απ’ όλα στην ομώνυμη πρωτεύουσά της κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες μαχητές, με φόντο το διπλωματικό αδιέξοδο στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της χώρας όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Φεβρουάριο οι αντάρτες προσπαθούν να αποσπάσουν τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σανάα. Τους τελευταίους μήνες έχουν προελάσει σε διάφορα μέτωπα και προοδευτικά πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Μαρίμπ, το βασικό διακύβευμα της μάχης.

Τις τελευταίες 24 ώρες «58 αντάρτες και εννιά κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες και αεροπορικά πλήγματα στις επαρχίες Μαρίμπ και Σάμπουα», κοντά στην πρώτη, ανέφεραν χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσαν ιατρικές πηγές.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα στα θέατρα των μαχών της Μαρίμπ υποστηρίζονται από την αεροπορία της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, του σουνιτικού βασιλείου που επενέβη στον υεμενίτικο εμφύλιο τον Μάρτιο του 2015. Έγιναν πάνω από 20 αεροπορικά πλήγματα εναντίον των σιιτών ανταρτών το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέτωπο Αλ Μουάλα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νότια από την πόλη Μαρίμπ, υψωνόταν στήλη καπνού έπειτα από πλήγμα του πυροβολικού εναντίον θέσεων των Χούθι, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Οχυρωμένοι πίσω από λοφίσκους αποτελούμενους από πέτρες και άμμο, μαχητές προσκείμενοι στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έριχναν με πολυβόλα προσαρμοσμένα σε φορτηγάκια εναντίον των αντιπάλων τους.

 

Ανθρωπιστική καταστροφή

Μόνο τον Σεπτέμβριο κάπου 400 αντιμαχόμενοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με κυβερνητικές και ιατρικές πηγές. Οι Χούθι σπάνια ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Η πτώση της Μαρίμπ θα αποτελούσε οδυνηρή ήττα για την υεμενίτικη κυβέρνηση και τον βασικό σύμμαχό της, το Ριάντ.

Επιπλέον, η επαρχία Μαρίμπ φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους εξαιτίας του πολέμου, μοιρασμένους σε 139 στρατόπεδα, που απειλούνται από την έφοδο των Χούθι.

Οι σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, ιδίως την πρωτεύουσα Σανάα, που κυρίευσαν το 2014.

Η μάχη της Μαρίμπ επιδείνωσε τη σύρραξη στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που προειδοποιεί για λιμό ευρείας κλίμακας.

Περίπου το 80% του πληθυσμού των 30 εκατομμυρίων κατοίκων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, για την οποία λείπει χρηματοδότηση.

Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

 

Αμερικανός απεσταλμένος

Ενώ ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ πιέζουν για να τερματιστεί ο πόλεμος, οι Χούθι αξιώνουν κυρίως να ανοίξει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο της Σανάα και να αρθεί ο σαουδαραβικός αποκλεισμός που επιβάλλεται στη χώρα από το 2016 ως προϋπόθεση προτού δεχθούν να συζητήσουν οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να πάει στη Σαουδική Αραβία, να κάνει την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου στο βασίλειο αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός.

Δεν διευκρίνισε το πότε, πάντως σημείωσε πως ο κ. Σάλιβαν θα συνοδεύεται από τον αμερικανικό ειδικό επιτετραμμένο για την Υεμένη, τον Τιμ Λέντερκινγκ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να λογαριάζει στο Ριάντ για να μπορέσει να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια για να τελειώσει ο πόλεμος αποδείχθηκαν μάταιες. Τον Ιούνιο, ο πρώην ειδικός επιτετραμμένος του για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, διαπίστωσε την αποτυχία των προσπαθειών που κατέβαλε επί τρία χρόνια.

Ο διάδοχός του, ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Γκρούντμπεργκ, χαρακτηρίζει «επιτακτική ανάγκη» να γίνουν προσπάθειες ώστε να ξαναρχίσει «πολιτική διαδικασία» για να υπάρξουν «διαρκείς λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Υεμενιτών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης