Νέες αποκαλύψεις για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης στην οδό Ζαλόγγου στον αριθμό 7 στην Κύπρο έρχονται στο φως.

Έξι μέρες μετά το στυγερό έγκλημα και ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, η «Καθημερινή» έχει στη διάθεσή της μια διαφορετική ροή των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της συζύγου του Ντίνας Σεργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες που ανατρέπουν τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, για τον χρόνο αλλά και τον χώρο που διαπράχθηκε το διπλό φονικό. Από τις έρευνες που έχουν γίνει η δολοφονία του ζευγαριού δεν διαπράχθηκε στον ίδιο χώρο – στο υπνοδωμάτιό τους, όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα. Η εικόνα που έχει σχηματοποιηθεί επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι εισήλθαν στην οικία χωρίς να υπάρξει παραβίαση και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το ζευγάρι.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή» Κύπρου, από εδώ και πέρα τα γεγονότα διαφοροποιούνται. Η Ντίνα Σεργίου δέχθηκε την επίθεση του δράστη ή των δραστών την ώρα που κοιμόταν στο υπνοδωμάτιό τους. Ο σύζυγός της την ώρα εκείνη βρισκόταν στο ισόγειο της μονοκατοικίας, όπου είχε αποκοιμηθεί στον καναπέ του σαλονιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χατζηγεωργίου φέρεται να ξύπνησε από τον θόρυβο που φαίνεται να προκλήθηκε στον πάνω όροφο, άφησε στον καναπέ την κουβέρτα με την οποία ήταν σκεπασμένος και άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά. Καθώς ανέβαινε, φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από τον δράστη ή τους δράστες οι οποίοι τον έσπρωξαν, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο ισόγειο της κατοικίας. Το σημείο αυτό ήταν εκεί που ξεκινούσαν οι σκάλες και όπου φαίνεται να δέχθηκε την άγρια επίθεση με μαχαίρι. Στο σημείο εκείνο, λένε οι ίδιες οι πληροφορίες, εντοπίσθηκε από τους ανακριτές όταν εισήλθαν στη μονοκατοικία. Πηγές με γνώση σε διερεύνηση εγκλημάτων υποδείκνυαν μια σοβαρή παράλειψη κατά τις πρώτες ώρες που ενδεχομένως να δυσκολέψει το έργο των αστυνομικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ειπώθηκε, εάν κατά την πρώτη νεκροψία είχε προσδιορισθεί ο χρόνος πρόκλησης του θανάτου και κατ’ επέκταση διάπραξης του διπλού φονικού, το έργο της αστυνομίας θα ήταν σαφώς ευκολότερο στη συνέχεια. Είναι αξιοπερίεργο ότι οι κάμερες της γειτονιάς δεν κατέγραψαν την προσέλευση ή αποχώρηση κουκουλοφόρων, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι γνώριζαν την περιοχή.

Ζητούν το πράσινο φως για νέα κατάθεση του 15χρονου

Εδώ να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», κλιμάκιο ανακριτών της αστυνομίας πήγε χθες στη Νομική Υπηρεσία για να ζητήσει το πράσινο φως ώστε να καλέσει για νέα, δεύτερη, πιο λεπτομερή, κατάθεση τον 15χρονο, ο οποίος ήταν το μοναδικό άτομο που βρισκόταν στο σπίτι όταν διαπράχθηκε το διπλό έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αρχικά οι ανακριτές ενημέρωσαν την εισαγγελέα της Δημοκρατίας Έλενα Κλεόπα, ενώ ακολούθησε σύσκεψη με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Ενώπιον του κ. Κληρίδη τέθηκαν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, τα ευρήματα των ιατροδικαστών, τόσο από την αυτοψία στον χώρο του εγκλήματος όσο και από τις δύο μεταθανάτιες εξετάσεις, και ζήτησαν στην ουσία άδεια όπως καλέσουν τον νεαρό για κατάθεση.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το θέμα ότι οι ιατροδικαστές, δηλαδή η Ελένη Αντωνίου και η εξ Ελλάδος Χαρά Σπηλιοπούλου που εξέτασαν τη σκηνή και τις σορούς, συμφωνούν εν πολλοίς στα ευρήματά τους και στο τι πιθανόν να συνέβη εντός της οικίας στην οδό Ζαλόγγου. Όπως αφήνεται να νοηθεί, το μαχαίρι που σκότωσε το ζεύγος ήταν ένα, όπως ενδεχομένως ένας να ήταν και ο δράστης.

Μετά την ενημέρωσή του, ο γενικός εισαγγελέας εύλογα διερωτήθηκε αν ελήφθησαν καταθέσεις από το οικογενειακό και το επαγγελματικό περιβάλλον των θυμάτων, τους συμμαθητές του 15χρονου κ.ά. Όταν πήρε αρνητική απάντηση, ο Κώστας Κληρίδης διερωτήθηκε στην ουσία πώς μπορεί να κληθεί για κατάθεση ο γιος του ζεύγους όταν δεν έχουν μια πλήρη εικόνα από το περιβάλλον της οικογένειας (επαγγελματικό και οικογενειακό). Σε δήλωσή του στον «Φ», ο γενικός εισαγγελέας αρκέστηκε να πει ότι «ενημερωθήκαμε για το ανακριτικό έργο που έγινε μέχρι σήμερα, το οποίο θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς».

Την ίδια ώρα υπάρχουν καίρια ζητήματα που δεν έχουν διερευνηθεί από τους ανακριτές. Παράλληλα, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κατάθεση από την πιο στενή συγγενή των θυμάτων, τη θεία του 15χρονου. Επίσης, ένα στοιχείο που οδήγησε στην αρνητική απάντηση από τον γενικό εισαγγελέα είναι το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί η αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων τόσο των θυμάτων όσο και του 15χρονου, για να φανεί κατά πόσο υπήρξαν απειλές από τρίτους.

Κενό παρατηρήθηκε και στο θέμα της λήψης καταθέσεων από το σχολείο όπου υπηρετούσε ο Χατζηγεωργίου και στο οποίο φοιτούσε ο γιος του. Μέχρι στιγμής δεν πήγαν ανακριτές στο σχολείο, γεγονός που εκπλήσσει τους συναδέλφους του που ανέμεναν τους αστυνομικούς για να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Εκπαιδευτικός που θα αντικαθιστούσε τον Χατζηγεωργίου, όταν αυτός θα απουσίαζε στο εξωτερικό με τον γιο του που θα ελάμβανε μέρος σε διεθνείς αγώνες μπάντμιντον, πήγε χθες στην τάξη και ήταν εκεί το βιβλίο με τις σημειώσεις του 60χρονου. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από παράγοντες του σχολείου, ούτε το γραφείο του θύματος ερευνήθηκε ούτε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, γεγονός που δείχνει ότι οι ανακριτές έριξαν το βάρος των ερευνών τους στον τόπο του εγκλήματος και στις νεκροψίες, σε συνάρτηση με τα όσα είχε πει αρχικά ο 15χρονος στην πρώτη του κατάθεση.

Επίσης, από ενημέρωση του «Φ» προκύπτει ότι η αστυνομία δεν πήρε κατάθεση ούτε από τον παιδίατρο που παρακολουθούσε τον 15χρονο από πολύ μικρό ώστε να έχουν μια εικόνα.

Ερωτήματα Ματσάκη για τις νεκροψίες

Ο γενικός εισαγγελέας και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν εάν στην Κύπρο υπάρχει αξιόπιστη ιατροδικαστική κυβερνητική υπηρεσία, δήλωσε χθες ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

Ο κ. Ματσάκης τόνισε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εξ Ελλάδος καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αρμόδιοι πρέπει να απαντήσουν εάν έχουν εμπιστοσύνη στους Κύπριους ιατροδικαστές ή όχι.

Επεσήμανε πως στα κυπριακά δικαστήρια εκδικάζονται πολύ σοβαρές υποθέσεις στις οποίες καταθέτουν Κύπριοι ιατροδικαστές και διερωτήθηκε πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν οι καταθέσεις αυτές, όταν η Γενική Εισαγγελία λέει ότι δεν τους εμπιστεύεται και σε κάποιες σοβαρές υποθέσεις θα έρχεται ιατροδικαστής από το εξωτερικό.

Ο Κύπριος ιατροδικαστής τόνισε ακόμα πως «όταν καλείται κάποιος ιατροδικαστής από το εξωτερικό, αυτό γίνεται με καθυστέρηση. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η κα Σπηλιοπούλου ήρθε με τρεις ημέρες καθυστέρηση. Δηλαδή, αυτή η καθυστέρηση είναι εις βάρος της διερεύνησης του εγκλήματος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ιατροδικαστές για τις εύκολες υποθέσεις και για τις δύσκολες θα φέρνουμε από το εξωτερικό».

Ο Μάριος Ματσάκης επανέλαβε πως παρότι έχει διοριστεί από την οικογένεια των θυμάτων ως ιατροδικαστής στην υπόθεση, έπειτα από οδηγίες που έδωσε η Γενική Εισαγγελία στην αστυνομία, δεν του επετράπη να είναι παρών ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη αυτοψία. Ο ίδιος δήλωσε χθες στον «Φ» ότι επικοινώνησε για δεύτερη φορά με το ΤΑΕ Λευκωσίας για να του επιτραπεί να δει τη σκηνή και πήρε νέα αρνητική απάντηση, αφού αυτή είναι η θέση της Νομικής Υπηρεσίας.

Προβλήματα σε άλλες υποθέσεις βλέπει ο ιατροδικαστής Γ. Λέων

Στο μεταξύ, η αμφισβήτηση της επάρκειας και της εγκυρότητας των Κυπρίων κρατικών ιατροδικαστών πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα σε υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, υποδεικνύει και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Μιλώντας στον Active, ανέφερε ότι «καλούμε εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες να κάνουν κάτι το οποίο μπορούν να κάνουν επαρκέστατα οι κρατικοί ιατροδικαστές που υπηρετούν στην Κύπρο. Σε μια τέτοια διαδικασία, δημιουργούμε πολλά προβλήματα και σε υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη δικαστικά, αλλά και προβλήματα τα οποία θα δούμε στο μέλλον σε υποθέσεις».

«Εδώ στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για υπόθεση που προκύπτουν τραύματα από νήσσον και τέμνον όργανο, δεν υπήρχε περίπτωση, αν έγινε σωστή ιατροδικαστή διερεύνηση στην πρώτη διαδικασία, να βγει κάτι άλλο από δεύτερο ή τρίτο πόρισμα» σημείωσε.

Πηγές: Καθημερινή Κύπρου, Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης