Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έστειλε μια τελετουργική προσφορά στο Μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες των πολέμων, το οποίο θεωρείται στην Κίνα και τη Νότια Κορέα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού του παρελθόντος, στο πλαίσιο των ετήσιων φθινοπωρινών εκδηλώσεών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπε αναμένεται πάντως ότι θα αποφύγει να επισκεφθεί το Μνημείο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική εφημερίδα «Nikkei» και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να περιοδεύσει σήμερα στη βόρεια Ιαπωνία, στις νομαρχίες Ακίτα και Γιαμαγκάτα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, σύμφωνα με το Kyodo.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Άμπε οδεύει προς ευρεία νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, παρότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να παραμείνει ο ίδιος στο αξίωμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές εν μέσω της αύξησης της έντασης σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς Βόρειας Κορέας, οι οποίες ώθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κατό επίσης έστειλε μια τελετουργική προσφορά στο Μνημείο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του φορέα που το διαχειρίζεται.

Οι επισκέψεις που έκαναν παλαιότερα Ιάπωνες ηγέτες στο Γιασουκούνι είχαν προκαλέσει την οργή της Κίνας και της Νότιας Κορέας, καθώς στο σιντοϊστικό μνημείο, μαζί με τη μνήμη των περίπου 2,5 εκατ. νεκρών που είχε η χώρα κατά τον πόλεμο, τιμάται και η μνήμη 14 Ιαπώνων ηγετών που είχαν καταδικαστεί από συμμαχικό δικαστήριο ως εγκληματίες πολέμου.

Ο Άμπε έχει επισκεφθεί το μνημείο μία φορά, τον Δεκέμβριο του 2013, μετά την ανάδειξή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού το 2012. Έκτοτε στέλνει τελετουργικές προσφορές κι αποφεύγει να το επισκέπτεται προσωπικά σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ανακίνηση εντάσεων με το Πεκίνο και τη Σεούλ, με τις οποίες το Τόκιο εμπλέκεται σε εδαφικές και άλλες διενέξεις.

Καταβάλλονται προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας για να οργανωθεί τριμερής σύνοδος κορυφής εντός του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Nikkei».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης