Η Ιαπωνία θέλει να διατηρήσει και να αναπτύξει τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς της με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο Άμπε είπε επίσης στον Ζαρίφ ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε από το Τόκιο «απαράδεκτη» την «κλιμάκωση των εντάσεων που προκαλείται από τις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «ενεργούμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ζαρίφ διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται από πέρυσι και ανέβηκε αισθητά το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας ανησυχητική τροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει την εκστρατεία άσκησης της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, σκλήρυνε κι άλλο τις οικονομικές κυρώσεις και ενίσχυσε τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή κάνοντας λόγο για «απειλή» να διαπραχθούν ιρανικές επιθέσεις, που παρουσίασε ως «άμεση», με στόχο αμερικανικά συμφέροντα και αμερικανικό προσωπικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι υποψιάζονται πως η Τεχεράνη βρισκόταν πίσω από το «σαμποτάζ» σε δεξαμενόπλοια στα ανοικτά των ΗΑΕ, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης