Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ιαπωνία μειώθηκε το 2018 για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια λόγω των αυστηρότερων κανόνων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αριθμός όσων κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν άσυλο το 2018 ανήλθε στις 10.493, μειωμένος κατά 47% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Από αυτούς, άσυλο δόθηκε στους 42, συγκριτικά με 20 αιτούντες το 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτούντες άσυλο πέρυσι προέρχονταν από 74 χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Νεπαλέζοι, ενώ αριθμητικά ακολουθούσαν υπήκοοι από τη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες και το Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από αυτές τις πέντε ασιατικές χώρες μειώθηκε κατά 41% συγκριτικά με το 2017. Ωστόσο, και πάλι αντιστοιχούν στο 55% του συνολικού αριθμού.

Μεταξύ των 42 ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο, 13 ήταν από τη Δημοκρατία του Κονγκό, 5 από την Υεμένη και 5 από την Αιθιοπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι τον Ιανουάριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι αυτοί που ζητούν άσυλο «χρησιμοποιούν λανθασμένα» το σύστημα άδειας εργασίας, έχοντας τη λάθος εντύπωση ότι μπορούν να εργαστούν στην Ιαπωνία αρκεί να κάνουν αίτηση για άσυλο. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο εφάρμοσε μια αυστηρότερη διαδικασία ελέγχου για να εντοπίσει τέτοιου είδους αιτήσεις.

Μετά τη μεταρρύθμιση του συστήματος άδειας εργασίας το 2010, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ιαπωνία αυξήθηκε δραματικά καθώς αυτοί που ανέμεναν να ελεγχθεί η αίτησή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για περισσότερο από έξι μήνες λάμβαναν άδεια εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης