Οι περιφερειακές αρχές στην Ιαπωνία έχουν ζητήσει την άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 7ης Μαρτίου, καθώς τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν τάση μείωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τους ειδικούς προτού συμφωνήσει.

Μια έξαρση των κρουσμάτων ώθησε την Ιαπωνία να κηρύξει τον περασμένο μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 11 νομούς, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις δραστηριότητες και από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί πιθανόν σε στάδια, αν και από τις επιχειρήσεις θα ζητηθεί να συνεχίσουν να κλείνουν νωρίς, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο.

Η Ιαπωνία κατέγραψε την Τρίτη 1.083 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NHK, με τον αριθμό αυτό να είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τα σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 8 Ιανουαρίου. Τα νέα κρούσματα στην πρωτεύουσα Τόκιο, τα οποία ανέρχονταν σε 213 σήμερα, έχουν παράλληλα μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από τον Νοέμβριο.

Τρεις δυτικοί νομοί και τρεις στην κεντρική και τη νότια Ιαπωνία ζήτησαν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί ήδη από αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αργά την Τρίτη, το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τόκιο και οι γειτονικοί νομοί θα παραμείνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιοσιχίντε Σούγκα θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς του σήμερα για να συζητήσουν για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις έξι αυτές περιοχές, ενώ μια τελική απόφαση αναμένεται την Παρασκευή, μετέδωσε το Jiji, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές.

Ο αγροτικός νομός του Τοτσίγκι, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, στον οποίο ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα, άρχισε να κάνει τυχαίους ελέγχους σε περίπου 600 ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε το NHK.

Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την άρση των περιορισμών στις υπόλοιπες 10 περιοχές που τελούν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου στο Reuters.

Η Ιαπωνία, η οποία αναδύεται από το τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας της COVID-19 στο έδαφός της, άρχισε τους εμβολιασμούς κατά της νόσου αυτής την περασμένη εβδομάδα, αργότερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Η χώρα αυτή έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τους ευρείς διαγνωστικούς ελέγχους που γίνονται αλλού, αλλά ενθαρρύνει τη διεξαγωγή τυχαίων τεστ από τις τοπικές αρχές για να προλαμβάνονται νέες συρροές κρουσμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης