Εκτελέστηκαν σήμερα, Πέμπτη, τρεις άνθρωποι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, Jiji και Kyodο.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» από τον Ιούλιο του 2010. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο πρέπει να δίνει την έγκρισή του πριν από οποιαδήποτε εκτέλεση, δεν είχε δώσει τέτοια εντολή εδώ και 20 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπός του υπουργείου εξήγησε πως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στο Τόκιο.

Χωρίς να έχει ανακοινώσει επισήμως ένα μορατόριουμ, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας δεν είχε δώσει εντολή για καμία εκτέλεση από τις 28 Ιουλίου του 2010, ημέρα κατά την οποία δυο άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αγχόνη για πρώτη φορά από την άνοδο του κόμματος στη εξουσία, τον Σεπτέμβριο του 2009.

Πριν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου του 2009, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας είχε υποσχεθεί ότι θα ανοίξει συζήτηση για τη θανατική ποινή, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιαπωνία είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα, εκτός από τις Η.Π.Α., που εφαρμόζει τη θανατική ποινή, συνήθως για ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για πολλαπλές ανθρωποκτονίες.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης