Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας «κοινής επιτροπής στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας» με τη Σαουδική Αραβία, λίγες ώρες πριν μια σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Κουβέιτ.

Η επιτροπή αυτή θα είναι αρμόδια «για τη συνεργασία και τον συντονισμό» μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου των Εμιράτων του σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης θα είναι υπεύθυνη για τη διμερή συνεργασία «σε κάθε άλλο τομέα σχετικό με τα κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα στον Τύπο των Εμιράτων.

Πρόεδροι της επιτροπής, από την πλευρά των Εμιράτων, θα είναι ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν.

Η σύσταση της επιτροπής αυτής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες είναι στενές σύμμαχοι και επεμβαίνουν από κοινού στρατιωτικά στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Η ανακοίνωση της σύστασης αυτής της επιτροπής έγινε λίγο πριν την έναρξη μιας συνόδου στο Κουβέιτ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Το Συμβούλιο είναι μια πολιτική και οικονομική ένωση στην οποία συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν.

Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος διέκοψαν αιφνιδιαστικά τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει εξτρεμιστικά κινήματα και ότι δεν λαμβάνει επαρκείς αποστάσεις από το σιιτικό Ιράν. Μαζί έχουν επιβάλει εμπάργκο στη Ντόχα.

Όλες οι απόπειρες επίλυσης της κρίσης με τη Ντόχα, η οποία απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, έχουν αποβεί μάταιες μέχρι στιγμής.

Ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είναι ο μόνος που έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στη σύνοδο του Κουβέιτ σήμερα και αύριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης