Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη δαπανήσει τους περασμένους 14 μήνες περισσότερα από 118 εκατομμύρια εκατ. δολάρια σε κονδύλια «βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουκρανία, «χρυσός» χορηγός του «Clinton Foundation»Παράλληλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη βοήθεια αυτή και με «αποφασιστικής σημασίας καταστροφικό εξοπλισμό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, σε μία ομιλία της με έντονα αντιρωσικό χαρακτήρα. «Όλες οι 28 χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν χορηγήσει κάποιου είδους βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας» πρόσθεσε η Νούλαντ, εκθέτοντας πρόσωπα και πολιτικές.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν μας λένε τα αποκαλούμενα «Μέσα του συρμού» είναι το γεγονός πως από το 2009 έως το 2013, τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, το «Ίδρυμα Κλίντον» (Clinton Foundation) είχε λάβει χορηγίες τουλάχιστον 8,6 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμα «Victor Pinchuk», που εδρεύει στο Κίεβο.

Στα 2008, ο εκ των επιφανέστερων Ουκρανών ολιγαρχών Viktor Pinchuk, που έγινε πάμπλουτος μέσω της ενασχόλησής του με τον κατασκευαστικό τομέα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχε δεσμευτεί να χορηγήσει μέχρι το 2013 το ποσό των 29 εκατ. δολαρίων για τη «Διεθνή Πρωτοβουλία Κλίντον». Το εν λόγω πρόγραμμα στόχευε στην εκπαίδευση των μελλοντικών ηγετών της Ουκρανίας και στον εκδημοκρατισμό της χώρας, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal». Πολλοί από τους τότε «εκπαιδευόμενους πολιτικούς» έχουν σήμερα το δικό τους έδρανο στο Κοινοβούλιο της χώρας. Για τα… πρακτικά, την περίοδο 2009 – 2013 η Χίλαρι Κλίντον είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ξένοι χορηγοί στο «Clinton Foundation»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ουκρανία: 10 εκατ. δολάρια
  • Βρετανία: 8,4 εκατ. δολάρια
  • Σαουδική Αραβία: 7,3 εκατ. δολάρια
  • Γερμανία: 6,7 εκατ. δολάρια
  • Ιρλανδία: 6,5 εκατ. δολάρια
  • Ινδία: 5 εκατ. δολάρια
  • Καναδάς: 4,5 εκατ. δολάρια
  • Αργεντινή: 2 εκατ. δολάρια
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 1,4 εκατ. δολάρια
  • Κίνα: 1,3 εκατ. δολάρια

«Χρυσός» χορηγός ο Ουκρανός ολιγάρχης

Από το ίδρυμα «Pinchuk» διευκρινίστηκε στη «WSJ» πως η χορηγία στον οικογενειακό οργανισμό των Κλίντον αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ουκρανία «μια επιτυχημένη, ελεύθερη και σύγχρονη χώρα που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες».

Σχολιαστές, πάντως, επισημαίνουν ότι οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας έχουν ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που η Χίλαρι ετοιμάζεται να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα και, κυρίως, ότι την περίοδο 2009 – 2013 που δόθηκαν οι χορηγίες αυτές προετοιμαζόταν από αμερικανικούς κύκλους το πραξικόπημα στο Κίεβο.

O Viktor Pinchuk έχει διατελέσει επί δύο θητείες μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, ενώ σύζυγός του είναι η κόρη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma. Για τη γνωριμία του Pinchuk με την οικογένεια Κλίντον είχε μεσολαβήσει -όπως αποκαλύπτει η «WSJ»- ο Doug Schoen, πολιτικός αναλυτής, δραστήριος «ατζέντης» και υποστηρικτής των συμφερόντων των Oυκρανών ολιγαρχών, τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο περιβάλλον του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά του, ο Schoen παραδέχτηκε πως είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Viktor Pinchuk μαζί με στενούς συνεργάτες της Κλίντον, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανο-ουκρανής Melanne Verveer που είναι μέλος του σημαντικής επιρροής Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και της «Trilateral Commission» (Τριμερούς Επιτροπής).

Όπως είπε ο Schoen, στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν να ασκηθεί πίεση στον τότε πρόεδρο της χώρας Viktor Yanukovich να αφήσει ελεύθερη τη φιλοδυτική πολιτική αντίπαλό του Yulia Tymoshenko, η οποία είχε κριθεί ένοχη για οικονομικές ατασθαλίες και εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη φυλακή.

Πηγή: rt.com/news – Wall Street Journal
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης