Σε πόλεμο νεύρων οδηγεί το σκηνικό στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Άγκυρα, κρατώντας ακόμη ακινητοποιημένο το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», εμποδίζοντάς το να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3».

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 συνεχίζει για τέταρτη μέρα να βρίσκεται στο σημείο που σταμάτησε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την προειδοποίηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να μην προχωρήσει προς τον στόχο «Καλυψώ» και να απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω ασκήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Saipem 12000 διατηρεί συνεχώς την πλώρη του προς την κατεύθυνση του στόχου «Σουπιά», στέλνοντας και τα σχετικά μηνύματα. Προφανώς τα δικά του μηνύματα αποπειράται να στείλει και το τουρκικό πολεμικό, που βρίσκεται σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη του ενός ναυτικού μιλίου μπροστά από το γεωτρύπανο, σε θέση κάθετη της πλώρης του Saipem 12000, ώστε να επιδεικνύει ότι εμποδίζει την πορεία του.

Δεν πετάνε ελικόπτερα

Δίπλα στο γεωτρύπανο, βρίσκονται κατά περιόδους είτε το ένα, είτε και τα δύο σκάφη υποστήριξης, που μεταφέρουν προσωπικό και προμήθειες από το λιμάνι Λεμεσού. Τα δύο σκάφη έχουν ολοκληρώσει σειρά τέτοιων δρομολογίων χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ωστόσο, προφανώς για λόγους ασφάλειας δεν έχει πραγματοποιηθεί πτήση ελικοπτέρου για μεταφορά προσωπικού από το γεωτρύπανο προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και αντιστρόφως.

Να σημειωθεί ότι το Saipem 12.000 βρίσκεται σε περιοχή κοντά στα όρια των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση 26 ναυτικών μιλίων (49 χιλιομέτρων) από το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3. Το σημείο που σταμάτησε το γεωτρύπανο βρίσκεται σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων νότια του Κάβο Γκρέκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στο γεωτρύπανο βρίσκονται περισσότερα από 60 άτομα προσωπικό, που ασχολούνται κυρίως με θέματα και υπηρεσίες του Saipem 12000 ως πλοίου, αφού το προσωπικό με άμεσα καθήκοντα σε θέματα γεώτρησης έχει αποδεσμευτεί προσωρινά για ξεκούραση μεταξύ των δύο γεωτρήσεων.

Διώχνουν ακόμα και τουρκικά πλοία

Ούτε βάρκα δεν αφήνει από την Παρασκευή – μέχρι και αργά χτες – το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας να περάσει από την περιοχή όπου δήθεν διεξάγει ασκήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων σε πλοία που διέρχονται από την περιοχή με προορισμό κυρίως τουρκικά λιμάνια αλλά και Συριακά, όπως αυτό της Ταρτούς και της Λατάκκεια.

Χθες, μεταξύ άλλων διέταξαν να αλλάξει πορεία ακόμα και το υπό τουρκική σημαία φορτηγό πλοίο «Naci Selimoglou 1» προερχόμενο από τη Χάϊφα με προορισμό το Ισκεντερούν. Συνολικά από την Παρασκευή έχουν αλλάξει πορεία λόγω παρεμπόδισης από τα τουρκικά πολεμικά πλοία περίπου 15 εμπορικά πλοία, φορτηγά, τάνκερ και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με προορισμό ή προέλευση λιμάνια της Τουρκίας και της Συρίας.

Η εικόνα της περιοχής χθες το απόγευμα



Με αρ. 1 η πορεία που ακολούθησε το γεωτρύπανο Saipem 12000 την Παρασκευή από το κοίτασμα «Καλυψώ» προς τον στόχο «Σουπιά» που σημειώνεται με τον αρ. 5.

Με αρ.2 η περιοχή που δεσμεύτηκε με Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία για απρόσκοπτη πρόσβαση των πλοίων υποστήριξης του γεωτρύπανου, προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Με αρ. 3 η θέση που σταμάτησε το Saipem 12000 και των πλοίων υποστήριξης του που βρίσκονται εκεί.

Με αρ. 4, οι θέσεις των πλησιέστερων προς το γεωτρύπανο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός του τεμαχίου 3.

Με «α» σημειώνεται η περιοχή που «δέσμευσε» επικαλούμενη ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της η Τουρκία η οποία έληξε χθες το βράδυ.

Με «β» η δεύτερη Navtex που καλύπτει ελαφρά διευρυμένη περιοχή με επίκληση επίσης ασκήσεων πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 22 του μήνα.

Με «γ» σημειώνεται η νέα τουρκική Navtex που «ζώνει» την Κύπρο, έκτασης μεγαλύτερης των 40.000 τετρ. χιλιομέτρων, με αιτιολογικό την έλξη από τουρκικό πολεμικό «υποθαλάσσιας συσκευής».

Με «δ» σημειώνεται η περιοχή που επίσης «δέσμευσε» η Τουρκία για τις σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» και στην οποία κινείται τις τελευταίες εβδομάδες το εν λόγω σκάφος.

Με «ε», η περιοχή, που δεσμεύτηκε από τη Δημοκρατία για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας για ασκήσεις μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα.

Και νέες Navtex

Ως χθες ήταν σε «ισχύ» τέσσερις Navtex της Τουρκίας, που παραβίαζαν την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η νόμιμη Αρχή για έκδοση τέτοιων Navtex που αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που ορίζεται και από τις συντεταγμένες του Fir Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, η μία Navtex που έληξε χθες το βράδυ, προέβλεπε ασκήσεις πολεμικού ναυτικού στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησε δεύτερη που επικαλύπτει την πρώτη και εκτείνεται και νοτιότερα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο 3 και μέρος του τεμαχίου 2 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η συγκεκριμένη τουρκική Navtex, καλύπτει συνολικά θαλάσσια περιοχή έκτασης 1.000 τετρ. χιλιομέτρων. Πρόκειται για τη Navtex στην οποία βασίζει η Τουρκία τις πειρατικές της ενέργειες σε σχέση με το γεωτρύπανο και έχει ισχύ μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.

Χθες η Τουρκία εξέδωσε και νέα Navtex, με την οποία επικάλυψε – το έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν – ζώνη πέραν των 40.000 χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας, από τον Ακάμα κατά μήκος των νότιων ακτών του νησιού μας και εκτείνεται επίσης από το Κάβο Γκρέκο μέχρι και πέραν του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα. Σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι η «έλκυση υποθαλάσσιας συσκευής», κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά πλέον για το τι κάνει η Τουρκία εδώ και μήνες ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου. Επίσης βρίσκεται σε ισχύ και η Navtex για τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» νότια της Χερσονήσου Καρπασίας, που περιλαμβάνει και μέρος της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χάρτη, με αρ. 1 η θέση που βρίσκεται το Saipem 12.000 και με αριθμούς 2 και 3 τα σκάφη υποστήριξης Vos Prime και Vos Prudence. Με αριθμούς 4 και 4 Α, 4Β,4C οι θέσεις των πλησιέστερων τουρκικών πολεμικών πλοίων. Βορειότερα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται και τουρκικό υποβρύχιο.

Στον χάρτη, με αριθμό 1 η ζώνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την απρόσκοπτη πλεύση των πλοίων υποστήριξης του γεωτρύπανου Saipem 12000 από το λιμάνι Λεμεσού, μέχρι και το σημείο του στόχου «Σουπιά», που σημειώνεται με αρ. 2 στον χάρτη. Με αριθμούς 3 και 4 και 5 οι περιοχές δέσμευσης των τουρκικών Navtex. Με αρ. 6 η περιοχή που δέσμευσε η Ρωσία μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού.

Να σημειωθεί ότι, οι δύο Τουρκικές Navtex, που αφορούν παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Saipem 12000, έχουν εκδοθεί όχι μόνο από το Ωκεανογραφικό του σταθμού Αντάλιας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αλλά και από τον επίσημο φορέα για Navtex στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – όπως ορίζεται με διεθνείς συμφωνίες – δηλαδή την περιοχή «Navarea iii», όπου αρμόδιο είναι το Βασιλικό Ναυτικό της Ισπανίας. Το γεγονός της δημοσίευσης των τουρκικών Navtex στις ειδοποιήσεις προς ναυτιλωμένους στην περιοχή «Navarea iii», προσδίδει νομιμοφάνεια, αφού δεν αναφέρονται οι αντι-navtex που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις οποίες ακυρώνονται οι τουρκικές παράνομες Navtex.

Σκηνικό εκβιασμού στην κυπριακή ΑΟΖ στήνουν οι Τούρκοι



Η ανακοίνωση την Κυριακή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέραν του προκλητικού λεκτικού με το οποίο επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αποκαλύπτει επί της ουσίας και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη της ιταλικής εταιρείας για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ κινητοποίησε την τουρκική κυβέρνηση, που επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, βάζοντας πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν στο να παγώσουν σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ενδεχομένου ανάληψης από τον διεθνή παράγοντα νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών.

Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά θέλει να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των υδρογοναθράκων, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Μέσα στο όλο σκηνικό προκλήσεων και έντασης σε όλα τα επίπεδα που επιχειρείται από πλευράς Τουρκίας, τα τουρκικά σκάφη προχώρησαν την Κυριακή σε παρενόχληση και άλλων πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Η Λευκωσία αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, διατηρώντας χαμηλούς τους τόνους. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία και με τη Ρώμη, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα προκειμένου τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή και να αφήσουν το «Saipem 12000» να προχωρήσει στο ερευνητικό του πρόγραμμα.

Εκπρόσωπος της ΕΝΙ στην Κύπρο σε δηλώσεις του την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δείχνοντας ότι ο ιταλικός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά παρά τις τουρκικές ενέργειες.

Την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας είχε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, συζητώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Την Τρίτη φτάνει στην Κύπρο στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Πληροφορίες από philenews.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης