Στην εθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε την Τρίτη η κυβέρνηση της Βολιβίας. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, Evo Morales, υπογραμμίζοντας πως η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ισπανική επιχείρηση «Red Electrica Corporacion SA» θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία του λαού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο ισχυρός άνδρας της Βολιβίας δεν ξεκαθάρισε το ύψος της αποζημίωσης το οποίο θα δοθεί στην εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι στιγμής έχουμε επενδύσει περισσότερα από 220 εκατ. δολάρια στην ενέργεια. Γι αυτό κι αποφασίσαμε να εθνικοποιήσουμε τον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής», εξήγησε στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ύστερα από σχετική εντολή που έλαβαν, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, να προχωρήσουν σε κατάληψη.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη κίνηση συνδέεται άμεσα με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, σε μια προσπάθεια του προέδρου της χώρας να τονώσει τη δημοτικότητά του, ύστερα από τη φθορά που υπέστη στη διάρκεια διαμάχης του με αυτόχθονες για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος θα περνούσε μέσα από προστατευόμενη περιοχή. Το σχετικό έργο τελικά ματαιώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα “αρνητικό” μήνυμα το οποίο προκαλεί εκ νέου δυσπιστία για την κατάσταση που επικρατεί στη Βολιβία», τόνισε ο πρεσβευτής της Ισπανίας στη Βολιβία.

Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί πρόσφατη στην Αργεντινή όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο της πετρελαϊκής εταιρείας «YPF», η οποία ανήκει στον ισπανικό πετρελαϊκό κολοσσό «Repsol SA», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης:
Προς ολοταχώς για… ιδιωτικοποίηση πετρελαϊκής εταιρείας στην Αργεντινή, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 06:26
Βολιβία: Τέλος στα σχέδια για τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου μέσω Εθνικού Πάρκου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 00:41
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης