Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει τις έρευνες για το εάν Βρετανοί κατάσκοποι είχαν ανάμειξη στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA, εφόσον δεν αποκαλυφθεί η αλήθεια από άλλες έρευνες που διενεργούνται.

Ο Κλεγκ είπε ότι ενώ είναι σίγουρος πως Βρετανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών δεν είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στα βασανιστήρια, οι ισχυρισμοί ότι ορισμένοι από αυτούς γνώριζαν για την κακοποίηση κρατουμένων από τις αμερικανικές αρχές, θα πρέπει να εξεταστούν πλήρως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω, όπως όλοι, να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC. «Τα βασανιστήρια δεν πρέπει και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες από τις βρετανικές υπηρεσίες», δήλωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η CIA παραπλάνησε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το κοινό σχετικά με τις σκληρές μεθόδους ανακρίσεων που χρησιμοποιούνταν εναντίον κρατουμένων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργούσε πιο βάναυσα από ότι είχε παραδεχτεί.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, γνωστές ως MI5 και MI6, έχουν προ πολλού κατηγορηθεί για ανάμειξη στην κακομεταχείριση υπόπτων οι οποίοι φέρεται πως ήταν μέλη ακραίων οργανώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Πέμπτη ότι Βρετανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών είχαν ζητήσει ορισμένα μέρη της περίληψης της έκθεσης της Γερουσίας να διαγραφούν. Η ίδια ωστόσο πρόσθεσε ότι το αίτημα αυτό κατατέθηκε εξαιτίας ανησυχιών που αφορούσαν στην εθνική ασφάλεια και όχι προκειμένου να καλυφθούν οποιαδήποτε στοιχεία για την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην υπόθεση αυτή.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες που διεξάγουν οι αρχές, μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας, θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό… σχετικά με το εάν χρειαστεί να ξεκινήσει πλήρης δικαστική έρευνα, εφόσον υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Κλεγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης