Η Βραζιλία κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ λόγω χρεών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 09:26
Η Βραζιλία κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ λόγω χρεών

Η Βραζιλία κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, εάν η χώρα δεν αποπληρώσει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου οφειλές της προς αυτόν, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την ακρίβεια, το χρέος της Βραζιλίας είναι 415,8 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 143 εκατ. είναι οφειλές του 2019.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΗΕ, εάν μια χώρα έχει ανεξόφλητες οφειλές ύψους ίσου ή ανώτερου των συνεισφορών της τα δύο προηγούμενα χρόνια, μπορεί να χάσει το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, εκτός εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει πως δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει το ποσό για λόγους πέραν του δικού της ελέγχου.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Βραζιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία, να χάσει το δικαίωμά της να ψηφίζει στον ΟΗΕ από 1η Ιανουαρίου 2020» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Εριβάλντου Γκόμες σε έγγραφό του, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι ανεξόφλητες οφειλές της Βραζιλίας προς τον ΟΗΕ είναι οι δεύτερες υψηλότερες έπειτα από αυτές των ΗΠΑ και η χώρα θα χρειαστεί να αποπληρώσει τουλάχιστον 126,6 εκατομμύρια έως το τέλος της χρονιάς για να αποφύγει τον κίνδυνο να χάσει το δικαίωμα ψήφου, πρόσθεσε ο Γκόμες.

Το Υπουργείο Οικονομίας εξήγησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters ότι ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν οι οφειλές της χώρας προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα Κομόρος, τα νησιά Σάο Τομέ και Πρίντσιπε και η Σομαλία υπόκεινται στον ίδιο κανόνα, αλλά η Γενική Συνέλευση των 193 μελών τάχθηκε τον Οκτώβριο υπέρ της πρότασης να διατηρήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε τον Οκτώβριο ότι οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται συνολικά σε 1,385 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 860 εκατομμύρια προορίζονταν για τον τακτικό προϋπολογισμό του το 2019, ύψους 2,85 δισ. δολαρίων. Τα χρήματα αυτά διατίθενται για πολιτικό, ανθρωπιστικό έργο, για τον αφοπλισμό, οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις και επικοινωνίες.

Στελέχη του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι το 97% του ανεξόφλητου ποσού οφείλεται από επτά κράτη -τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Ιράν, το Ισραήλ και τη Βενεζουέλα-, ενώ άλλα 58 κράτη οφείλουν το υπόλοιπο 3%.

Οι συνεισφορές της Ουάσινγκτον καλύπτουν το 22% του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού και τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ όφειλαν περίπου 381 εκατομμύρια για προηγούμενους τακτικούς προϋπολογισμούς και 674 εκατ. για τον τρέχοντα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έκτοτε εξόφλησαν περίπου 500 εκατομμύρια στον διεθνή οργανισμό και πλέον οφείλουν 491 εκατ.

Σύμφωνα με τον Ντουζαρίκ, 138 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους για τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019 μέχρι σήμερα, αλλά μένει να καταβληθεί ανεξόφλητο ποσό ύψους 772 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, 09:40