Η Βουλγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου στην προσπάθειά της να περιορίσει την αύξηση των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής, έχουν στόχο να εμποδίσουν μια κατάρρευση του συστήματος υγείας, το οποίο δέχεται ήδη ισχυρή πίεση, και να σταματήσουν τη μετάδοση των μολύνσεων στη χώρα αυτή των 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο ένα πράγμα έχει αποδειχθεί πως επιδρά στην Covid-19: η μείωση των κοινωνικών επαφών ή η καραντίνα. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται στα όριά τους, λαμβάνουμε μέτρα για τρεις εβδομάδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Βουλγαρία πέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 σχετικά καλά την άνοιξη, όμως τα κρούσματα αυξήθηκαν το φθινόπωρο. Σήμερα κατέγραψε 4.382 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 129.348.

Περίπου 6.365 άνθρωποι βρίσκονται στα νοσοκομεία και περίπου 400 απ’ αυτούς νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα νοσοκομεία δέχονται πίεση, καθώς αυξάνονται και οι μολύνσεις μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων

«Οι περιορισμοί χρειάζονται για να μειωθεί η μετάδοση της νόσου, να περιοριστεί ο αριθμός των θανάτων και να επιτραπεί σε κάθε βουλγαρική οικογένεια να γιορτάσει τα Χριστούγεννα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των υγειονομικών επιθεωρητών της χώρας Άνγκελ Κούντσεφ.

Μερικές εκατοντάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν σήμερα κατά των νέων μέτρων και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να μεταρρυθμίσει τα συστήματα υγείας και παιδείας στη χώρα, εν μέσω εκτεταμένης διαφθοράς.

Στο πλαίσιο του lockdown, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν.

Οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 15 πρόσωπα, ενώ θα κλείσουν όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ και τα νυχτερινά κέντρα.

Έπειτα από διαμαρτυρίες από την πλευρά επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει να παραμείνουν ανοιχτά μικρότερα καταστήματα και οι αθλητικές εκδηλώσεις να συνεχιστούν χωρίς θεατές. Τα θέατρα θα παραμείνουν ανοιχτά στο 30% της χωρητικότητάς τους.

Η υπουργός Εργασίας Ντενίτσα Σάτσεβα δήλωσε πως η κυβέρνηση αρχικά θα παρατείνει την οικονομική στήριξη ύψους 50 εκατ. λέβα (25,6 εκατομμύρια ευρώ) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν και πως το ποσό της συνολικής αποζημίωσης θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια λέβα (204,6 εκατομμύρια ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης