Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016, 06:14
Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς
Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνείς προειδοποιήσεις και εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς την Κυριακή από τη δυτική ακτή της χώρας.

Ο πύραυλος παρακολουθήθηκε χωριστά από τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, και η τελευταία συγκάλεσε αμέσως επείγουσα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς το διάστημα, χωρίς να είχε γίνει γνωστό αν η προαναγγελθείσα προσπάθεια να μπει σε τροχιά δορυφόρος -όπως ισχυρίζεται η Πιονγιάνγκ- ήταν επιτυχής ή όχι.

Τρεις ώρες μετά την εκτόξευση η βορειοκορεατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ήταν επιτυχής, ενώ αργότερα το νοτιοκορεατικό δίκτυο Yonhap ανέφερε, επικαλούμενο ανώτερη στρατιωτική πηγή, ότι η εκτόξευση είναι πιθανόν να στέφθηκε από επιτυχία.

Το προηγμένο σύστημα βαλλιστικής άμυνας Aegis αντιτορπιλικού του στόλου της Ν. Κορέας ήταν εκείνο που κατέγραψε την εκτόξευση, με τις ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ να εξετάζουν αν υπήρχε στίγμα αντικειμένου σε τροχιά.

Η αμερικανική Διοίκηση Στρατηγικής Άμυνας (US Strategic Command) ανακοίνωσε ότι εντόπισε πύραυλο να εξέρχεται της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ το νοτιοκορεατικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι πύραυλος έθεσε αντικείμενο σε τροχιά.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε επανάληψη της επιτυχούς εκτόξευσης του 2012» δήλωσε στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Τζον Σίλινγκ.

Η μετάδοση της είδησης από το CNN:Έντονες αντιδράσεις για την εκτόξευση


Παρόλο που η εκτόξευση είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες, οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς έρχεται έναν μήνα ακριβώς μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή των Βορειοκορεατών. Αρχικά, το έκτακτο γεγονός γνωστοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πιονγιάνγκ είχε ενημερώσει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης μεταξύ 8 και 25 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες, μάλιστα, των τελευταίων ημερών έκαναν λόγο για επίσπευση της εκτόξευσης, κάποια ημέρα μεταξύ 7 και 14 Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε έντονες ζυμώσεις μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων, που θεωρούν τις απόπειρες της Λαϊκής Δημοκρατίας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο συγκεκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές 10.000 χλμ., το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Ελάχιστη ώρα μετά την εκτόξευση αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters: «Επιβεβαιώνουμε ότι ανιχνεύσαμε μια εκτόξευση από τη Β. Κορέα, δεν υπάρχει απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας από τις αρχικές ενδείξεις. Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες σύντομα»

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK της Ιαπωνίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την εκτόξευση «απαράδεκτη».

Πάντως, οι τρεις σύμμαχοι –ΗΠΑ, Ν. Κορεά, Ιαπωνία– ήδη έχουν ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανώνυμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters και οι οποίες τοποθετούν τη συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου στις 11:00 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας).

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε τη Β. Κορέα να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Μπαν Κι-μουν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.

Και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την εκτόξευση και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016, 16:52