Η βόλτα που έκανε με το ποδήλατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε πάρκο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11,2 χιλιομέτρων από την Ντάουνινγκ Στριτ δεν ήταν παράνομη, δήλωσε σήμερα Τρίτη η επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, προσθέτοντας ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω όσον αφορά μια μεμονωμένη περίπτωση.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι παράνομη» ανέφερε στον ραδιοσταθμό του BBC η αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ντικ σημείωσε παράλληλα ότι ένας σαφής ορισμός του τοπικού χαρακτήρα όσον αφορά τα μέτρα θα ήταν χρήσιμος.

«Οτιδήποτε προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για τους αστυνομικούς και τον κόσμο εν γένει θα ήταν καλό» είπε.

Νωρίτερα ο Βρετανός υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την αστυνομία Κιτ Μόλτχαους δήλωσε ότι οι τοπικές βόλτες με το ποδήλατο επιτρέπονται βάσει του lockdown που έχει επιβληθεί μετά την κριτική που δέχθηκε ο Τζόνσον για τη βόλτα αυτή που έκανε με το ποδήλατο από την Ντάουνινγκ Στριτ στο Olympic Park στο ανατολικό Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν οι μεγαλύτερες βόλτες με το ποδήλατο επιτρέπονται βάσει των κανόνων του lockdown, ο υφυπουργός δήλωσε στο Sky News: «Ναι. Αυτό που ζητάμε από τον κόσμο να κάνει όταν ασκείται είναι να μένει σε τοπικό επίπεδο, τώρα το τοπικό επίπεδο είναι ανοιχτό σε ερμηνείες αλλά ο κόσμος γνωρίζει εν γένει τι σημαίνει τοπικό».

«Αν πραγματικά (…) κάνεις άσκηση και δεν βγαίνεις έξω για άλλον σκοπό, κοινωνικούς σκοπούς, τότε αυτό φαίνεται απολύτως λογικό» συμπλήρωσε.

Η Evening Standard του Λονδίνου έγραψε ότι ο πρωθυπουργός εθεάθη στο Olympic Park στο ανατολικό Λονδίνο την Κυριακή.

Η Κρεσίντα Ντικ σημείωσε επίσης ότι η βρετανική αστυνομία θα γίνει αυστηρότερη απέναντι σε αυτούς που παραβιάζουν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του COVID-19, ενώ ο Μόλτχαους δήλωσε ότι μπορεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Η Βρετανία, η οποία έχει πληγεί από ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια έξαρση των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων από τον COVID-19. Σε μερικά τμήματα του Λονδίνου ένας στους είκοσι ανθρώπους πιστεύεται τώρα ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Η επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου υπογράμμισε ότι η αστυνομία θα αναλάβει αυστηρότερη δράση για να επιβάλει τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν βάσει lockdown καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν τα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών.

«Είναι παράλογο για μένα κάποιος να αγνοεί το καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού» έγραψε η Κρεσίντα Ντικ στους Times. «Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι αυτοί που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί COVID-19 είναι πάρα πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόστιμα» διευκρίνισε.

Η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων αν οι αριθμοί που σχετίζονται με τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες δείξουν ότι πρέπει να αναληφθεί δράση, συμπλήρωσε από την πλευρά του και ο Μόλτχαους στις δηλώσεις που έκανε στο Sky News. «Αν είναι να το ξεπεράσουμε αυτό και να είμαστε σε καλή κατάσταση και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό να είναι το τελευταίο μεγάλο lockdown της χώρας, είναι πολύ σημαντικό όλοι να είμαστε προσηλωμένοι στους κανόνες» δήλωσε.

«Αν είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown (…), χρειάζεται όλοι να μείνουμε προσηλωμένοι στους κανόνες και να τους λαμβάνουμε πραγματικά πολύ σοβαρά υπόψη μας και δυστυχώς αυτό δεν το έχουμε δει σε κάποια τμήματα της χώρας από μια μειονότητα ανθρώπων που ειλικρινά απογοητεύουν όλους εμάς» πρόσθεσε.

Η αστυνομία θα επεμβαίνει σε σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών για την ανάσχεση της επιδημίας σε καταστήματα, αλλά τα μέτρα που έχουν επιβάλει και επιβλέπουν την εφαρμογή τους οι ιδιοκτήτες είναι αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις, σημείωσε παράλληλα.

Έμποροι λιανικής ζήτησαν χθες Δευτέρα από την αστυνομία να επιβάλει τη χρήση προστατευτικών μασκών από τους καταναλωτές για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Morrisons και Sainsbury’s να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέπουν τις παραβιάσεις των κανονισμών στα καταστήματά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης