Ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία από το Βέλγιο. Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) δεν αποτελεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Είχαν κινηθεί διαδικασίες δίωξης κατά 36 ατόμων και εταιρειών στο Βέλγιο, για σχέσεις ή συμμετοχή στο PKK, ωστόσο η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και PKK είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και επομένως δεν μπορεί να θεωρηθούν «τρομοκρατική ενέργεια» οι σχέσεις με το PKK ανθρώπων που ζουν στο Βέλγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βελγική Δικαιοσύνη είπε ακόμα ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ένοπλος βραχίονάς του, Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG), πρέπει να θεωρηθούν μη κρατικοί φορείς που εμπλέκονται σε μια εντατική μη-διεθνή σύγκρουση μεταξύ του PKK και του τουρκικού κράτους.

Αναγνωρίστηκε δηλαδή, αυτό σημαίνει, ότι είναι αντάρτες που διεξάγουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Τονίστηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις ότι το PKK/HPG ενέχεται σε τρομοκρατικά εγκλήματα εκτός της περιοχής σύγκρουσης, δηλαδή εκτός Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επομένως, το PKK/HPG δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση, και η συμμετοχή σε δραστηριότητες ή η κατοχή ηγετικής θέσης εντός αυτής της οργάνωσης δεν είναι αξιόποινη υπό το Βελγικό ποινικό δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε με αμηχανία, δηλώνοντας ότι η απόφαση «παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο εκμετάλλευσης».

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον νομικό της αγώνα «αποφασιστικά» και κάλεσε το «σύμμαχο» Βέλγιο να δράσει ευθυγραμμισμένο με τις αντιτρομοκρατικές υποχρεώσεις και να προβεί στα απαραίτητα βήματα στον αγώνα ενάντια στην «τρομοκρατική οργάνωση PKK» με αποτελεσματικό τρόπο.

Πηγή: tribune.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης