Για σοβαρές ζημιές στην αρχαία αγορά στο Χαλέπι, εξ αιτίας των σκληρών μαχών που διεξάγονται, αλλά και της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη συριακή πόλη, προειδοποίησε την Κυριακή η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, εξέφρασε την αγωνία και ταυτόχρονα το φόβο, ότι έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο, η αρχαία αγορά η οποία αναφέρεται ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εκθέσεις από το Χαλέπι είναι βαθιά οδυνηρές», δήλωσε η Μπόκοβα που επισήμανε μεν την ανθρώπινη τραγωδία από τις συγκρούσεις, αλλά ανέφερε ότι οι ζημιές που προκαλούνται στην πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, κάνουν τη δυστυχία ακόμη μεγαλύτερη. Η Μπόκοβα, απηύθυνε, έκκληση προς όλες τις πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν οι καταστροφές στην αγορά και στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας .

Όπως είπε, η UNESCO είναι έτοιμη να παράσχει τεχνογνωσία και υποστήριξη για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Χαλεπίου και υποσχέθηκε να στείλει μια ομάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν και εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει.

Η αρχαία πόλη του Χαλεπίου τοποθετήθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1986 σε αναγνώριση του «σπάνιου και αυθεντικού Αραβικού αρχιτεκτονικού στυλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Συρία: Στάχτη έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στο Χαλέπι

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης