Περίπου 1.200 στρατιωτικοί και αστυνομικοί στάλθηκαν χθες Τετάρτη να ενισχύσουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην ινδονησιακή επαρχία της Δυτικής Παπούας, που χθες βίωσε την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί εκτεταμένες υλικές φθορές, δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις, ενώ η Τζακάρτα αποφάσισε επίσης να κόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ανακτήσει τον έλεγχο.

Οι αρχές απηύθυναν εκ νέου έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία σε αυτή την εξαιρετικά φτωχή περιοχή στο απώτατο ανατολικό άκρο της Ινδονησίας. Οι ταραχές άρχισαν τη Δευτέρα, μετά τη σύλληψη το Σαββατοκύριακο στο νησί της Ιάβας 43 φοιτητών από την Παπούα και τις ρατσιστικές προσβολές και ύβρεις που υπέστησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Τιμίκα (νότια), όπου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κάποιους από αυτούς να πετούν πέτρες στα παράθυρα της τοπικής Βουλής και να προσπαθούν να σπάσουν το διαχωριστικό για να μπουν μέσα. Το πλήθος δεν υποχώρησε παρά μόνο αφού η αστυνομία άνοιξε πυρ προειδοποιητικά.

Ινδονησιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 45 συλλήψεις, ανάμεσά τους πρόσωπα που κατηγορούνται πως υποκίνησαν τη διαδήλωση και προκάλεσαν υλικές φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Παραλυμένες πόλεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Σόρον και της Φακφάκ, άλλες δύο κοινότητες της επαρχίας. Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές στη δεύτερη πόλη, καθώς έβαλαν φωτιά σε μια αγορά και κατέστρεψαν τραπεζικά αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών και καταστήματα.

Ο ινδονήσιος υπουργός Εσωτερικών Βιραντό —χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες του— μετέβη χθες βράδυ στην Παπούα, όπου αναμένεται επίσης ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο.

Ορισμένες πόλεις της περιοχής, που είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, παρέμεναν παραλυμένες χθες Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μανοκουαρί, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν τη Δευτέρα το τοπικό κοινοβούλιο και καταστήματα.

Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα κάνουν λόγο και για διαδηλωτές που τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία στο μεταξύ καταδιώκει πάνω από 250 φυλακισμένους που απέδρασαν από φυλακή στη Σόρον, την οποία πυρπόλησαν διαδηλωτές.

Περίπου 900 αστυνομικοί και 300 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στη Μανοκουαρί και στη Σόρον, ανέφεραν οι αρχές χθες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μουχάμαντ Ικμπάλ εκτίμησε ότι η κατάσταση παραμένει «γενικά υπό έλεγχο» και διευκρίνισε πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχουν εφοδιαστεί με αληθινές σφαίρες.

Ωστόσο η ανάπτυξη των ενισχύσεων ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση, να αυξήσει «την οργή» των πολιτών της Παπούας, προειδοποίησε η Βερόνικα Κόμαν, δικηγόρος ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία ξέσπασε σε όλη τη Δυτική Παπούα όταν κυκλοφόρησαν λεπτομέρειες σχετικά με την είδηση για τη σύλληψη από την αστυνομία το Σάββατο 43 φοιτητών από την Παπούα στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη ινδονησιακή πόλη, και μια διαδήλωση εναντίον τους που έγινε ταυτόχρονα.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών εισέβαλαν σε εστία και συνέλαβαν φοιτητές από την Παπούα διότι φέρονται να μην επέδειξαν σεβασμό στην ινδονησιακή σημαία την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας. Οι αστυνομικοί τους προσήγαγαν και τους ανέκριναν, πριν να τους αφήσουν ελεύθερους.

Παράλληλα, έγινε διαδήλωση εναντίον της παρουσίας των φοιτητών από την Παπούα, με ρατσιστικά συνθήματα.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στη Σουραμπάγια. Αναμένεται να επισκεφθεί τη Δυτική Παπούα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο δυτικό τμήμα της νήσου της Νέας Γουινέας, που έχει σήμερα διαιρεθεί σε δύο τμήματα και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυσικούς πόρους, καταγράφονται σποραδικά ξεσπάσματα μιας αυτονομιστικής εξέγερσης εναντίον της ινδονησιακής κυβέρνησης.

Η Ινδονησία προσάρτησε διά της βίας την περιοχή το 1963, τη χρονιά που ακολούθησε την αποχώρηση των Ολλανδών, των οποίων ήταν αποικία. Την προσάρτησε επίσημα το 1969.

Η Παπούα Νέα Γουινέα —το άλλο μισό του μεγάλου νησιού— απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975, έπειτα από 60 χρόνια επικυριαρχίας της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης