Να αποσύρει την τροπολογία του, μέσω της οποίας καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση από την ΕΕ για το Brexit ακόμη κι αν εγκριθεί η συμφωνία, ζητά η βρετανική κυβέρνηση από τον βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν.

Πληροφορίες κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, όταν επιλέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία Λέτουιν (προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής), έλεγαν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τροπολογία του βουλευτή, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη Βουλή, ώστε η κρίσιμη ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, αντί για σήμερα, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, η τροπολογία έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία –που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα– άσκοπη. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποΐκοτάρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης