ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Με την καρδιά της έτοιμη να σπάσει, παρακολουθεί όλη η Ευρώπη τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ελήφθησαν πριν και μετά από τον καταστροφικό σεισμό -που ισοπέδωσε τρία χωριά- στην Ιταλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί που κάποτε υπήρχαν λιθόστρωτες αυλές και χρωματισμένα κτίρια (από την τερακότα – κεραμική ύλη με κοκκινωπό χρώμα), τώρα υπάρχουν μόνο σωροί ερειπίων και οι Ιταλοί θρηνούν τα 247 θύματα, βιώνοντας αγωνία για τους δεκάδες αγνοουμένους.

Τα πληρώματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, προσπαθούν να εντοπίσουν ανθρώπινες ανάσες, κάτω από τα χαλάσματα ενώ οι φωτογραφίες, απεικονίζουν το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής, στη… ραγισμένη πλέον Ιταλία.

Μια εικόνα από τον δήμο «Amatrice» στο Ριέτι, δείχνει τον μέχρι πρότινος κομψό πύργο του ρολογιού της πόλης, να έχει εν μέρει καταρρεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθίζηση δρόμων και ρωγμές σε σπίτια γύρω από μισογκρεμισμένα ξενοδοχεία συνθέτουν το σκηνικό χάους, που έχει δημιουργήσει η καταστροφική δόνηση.

Οι διασώσεις παγιδευμένων κατοίκων από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, που μεταδίδονται σε ζωντανή μετάδοση, σκορπούν ρίγη συγκίνησης και «κόβουν» πολλές ανάσες.

Η πλατεία με τα πλακόστρωτα πεζοδρόμια, τα παραδοσιακά κτήρια χρώματος ροδακινί και τα κρεμαστά καλάθια λουλουδιών, είναι τώρα εντελώς κατεστραμμένη.

Σε ένα ήσυχο και γραφικό δρόμο στο «Arquata del Tronto» βλέπουμε τους ντόπιους μέσα στα χαλάσματα να προσπαθούν να μαζέψουν ότι απέμεινε από την περιουσία τους, με ένα όμορφο όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, μπαλκόνι κτηρίου να έχει καταρρεύσει και να έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από μπάζα και το διπλανό κτίριο, να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.


Σε άλλο στιγμιότυπο, σωρός ελαστικών στοιβαγμένος έξω από γκαράζ στο «Accumoli».


Τραγικά στιγμιότυπα… με παιχνίδια μέσα σε τόνους από μπετόν, σκισμένα στρώματα και ο ήχος από τα τρυπάνια που προσπαθούν να σπάσουν το μπετόν, για να τραβήξουν στο φως τους εγκλωβισμένους.
——————————————————————————————————————————

—————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————


——————————————————————————————————————————-

——————————————————————————————————————————


Στο χωριό Αρκουάτα, όπου πολίτες σκάβουν ακόμη και με γυμνά χέρια, ένας επιζώντας της καταστροφής, δηλώνει πως πλέον δεν απέμεινε τίποτα… παρά μόνο η ελπίδα, ότι ο αριθμός των νεκρών δε θα αυξηθεί περαιτέρω.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας γιαγιάς που λέει ότι τη στιγμή του σεισμού βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό της και έβλεπε τους τοίχους να πέφτουν έναν-έναν δίπλα της, χωρίς όμως πάθει το παραμικρό. «Σε κάποια φάση όμως, άρχισε να καταρρέει ο τοίχος από το ταβάνι αλλά ευτυχώς, έπιασα ένα μαξιλάρι και πρόλαβα να καλύψω το κεφάλι μου.

Ο σεισμός που διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα Ρώμη και στη Περούτζια με τον υπεύθυνο της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας να υπογραμμίζει πως ο σεισμός αυτός, μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με εκείνον της Λ΄ ‘Ακουίλα (και οι δύο προήλθαν από την ίδια ρηγματογενή ζώνη) του 2009.



Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης