του Κώστα Μπετινάκη

Οι τουρκικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, 25 αντάρτες του ΡΚΚ «εξουδετερώθηκαν», είδηση την οποία επαλήθευσε ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία «διαδρόμου ασφαλείας» στη Συρία, υποχρεώνοντας τις κουρδικές ανταρτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν πέραν του ΕυφράτηΤο Σάββατο, η Τουρκία γνώρισε την πρώτη της απώλεια επί συριακού εδάφους, όταν αρματιστής σκοτώθηκε από ρουκέτα που έπληξε το τανκ που επέβαινε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ωστόσο πως τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί πολίτες που σκοτώθηκαν από την αρχή της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μόλις τέσσερις είναι οι νεκροί Κούρδοι μαχητές και 15 οι τραυματίες κατά τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων οπαδών του στην πόλη Γκαζιάντεπε είπε πως είναι αποφασισμένος «να ξεκαθαρίσει την περιοχή από τις τρομοκρατικές ομάδες». «Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα στην περιοχή μας ή την ευρύτερη περιοχή των συνόρων μας» τόνισε.

Στόχος της Τουρκίας είναι η εφαρμογή του σχεδίου Ερντογάν –που είχε από καιρό ανακοινωθεί- για τη δημιουργία «διαδρόμου ασφαλείας», υποχρεώνοντας τις κουρδικές ανταρτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν πέραν του Ευφράτη ποταμού και εμποδίζοντας τη διασύνδεση των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας.

Αλλά σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν τα δυτικά Μέσα, οι τουρκικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος περιπλέκουν τον πόλεμο στην πολυπαθή αυτή χώρα της Μέση Ανατολής. Πόλεμο, τον οποίο τα δυτικά Μέσα χαρακτηρίζουν «εμφύλιο», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εφαρμογή σχεδίου διάλυσης του συριακού κράτους στα πρότυπα του Ιράκ και της Λιβύης.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, η Τουρκία απολαμβάνει στις επιχειρήσεις αυτές την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας, ενώ τόσο η κυβέρνηση Άσαντ όσο και οι Ιρανοί σύμμαχοί της προσπαθούν να εμποδίσουν τις απώλειες των θέσεων που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι στην περιοχή.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επέκταση των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών πέρα από τα  τουρκο-συριακά σύνορα αναμένεται να προκαλέσει μια σφοδρότερη αντίδραση των Κούρδων του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.  

Το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «δύο τρομοκράτες του ΡΚΚ σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Βαν». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι «το ζευγάρι σκοτώθηκε μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας σε κατοικία στο Edremit. «Στην κατοικία βρέθηκαν και πυρομαχικά».

Οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως αβίαστα παρανοϊκές, αν λάβει κανείς υπόψη και τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, του περασμένου Σαββάτου: «Η πλέον σημαντική πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, το δυνατόν συντομότερο».

 Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Άγκυρα συμφωνεί πλέον με τη Μόσχα ότι «ο πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε –υπό όρους – να παραμείνει στην εξουσία».

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα, την Τεχεράνη. Η ηγεσία του Ιράν, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει τους στρατιωτικούς που έχουν σταλεί στη Συρία, μαζί με δυνάμεις Ιρακινών, Αφγανών και Χεσμπολά μαχητών.

Όσο για το κουρδικό ζήτημα, παρ΄όλο που υπάρχει κουρδική μειονότητα στο Ιράν, η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα κουρδικής απόσχισης.

Ωστόσο, η δημιουργία κουρδικού κράτους (σ.σ.: του αποκαλούμενου Ροτζάβα) είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει στους σχεδιασμούς τόσο της Ουάσιγκτον, όσο και του Ισραήλ, στο πλαίσιο της «βαλκανοποίησης» της περιοχής.

Η τουρκική επιχείρηση για την κατάληψη της Τζαραμπλούς σημαίνει ότι απετράπησαν οι φόβοι να πέσει η πόλη στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών, αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που είναι σύμμαχοι με το κουρδικό YPG (Κούρδοι Συρίας). Οι Τούρκοι θεωρούν άλλωστε ότι το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που συνεργάζεται με το ΡΚΚ…


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης