Η Τουρκία προετοιμάζει ένα σχέδιο για να συνδράμει τους αμάχους που ίσως αναζητήσουν καταφύγιο στα σύνορα της χώρας με τη βόρεια Συρία προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική επιχείρηση στo Αφρίν.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου μια επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στo καντόνι Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, διαβεβαιώνοντας όμως ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν το έδαφος για την κατασκευή καταυλισμών προσφύγων κοντά στις συριακές πόλεις Αζάζ και Ιντλίμπ, προκειμένου να προσφέρουν εκεί καταφύγιο στους εκτοπισμένους αμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κατάλυμα σε έως και 50.000 αμάχους στην Αζάζ και άλλους τόσους στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Κερέμ Κινίκ, επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο τουρκικός στρατός και οι οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που στηρίζει ανακατέλαβαν την Αζάζ από το Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, την οποία διεξήγαγε η Άγκυρα από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιντλίμπ είναι μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης οι οποίες έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, όμως πλέον προσπαθεί να τους μεταφέρει σε καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Afad) Μεχμέτ Γκιουλίογλου εξήγησε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται «για το χειρότερο σενάριο». «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πόσοι άμαχοι θα έρθουν, διότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε μιλώντας από το μεθοριακό πέρασμα Οντσουπινάρ κοντά στην Αζάζ.

Μια μακρά στρατιωτική επιχείρηση εγείρει φόβους για «ανθρωπιστική τραγωδία» για τους αμάχους που ζουν στο Αφρίν, το οποίο έγινε στόχος την προηγούμενη εβδομάδα σφοδρών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 67 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κάτι που ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά η Άγκυρα.

Περίπου 5.000 από τους συνολικά 324.000 κατοίκους του Αφρίν έχουν ήδη εκτοπιστεί, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης