Η Τουρκία πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και την από κοινού παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων των αεροσκαφών, ανέφερε την Παρασκευή η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, επικαλούμενη τουρκικές πηγές.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί της Άμυνας εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την παράδοση 100 μαχητικών F-35 στην Τουρκία λόγω της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Αυγούστου στη Μόσχα, όπου εξέτασε τόσο τα αεροπλάνα Su-35 όσο και τα αεροσκάφη Su-57 στο διεθνές αεροπορικό θέαμα MAKS 2019, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι αξιωματούχοι συζητούν τις λεπτομέρειες της πώλησης συνολικά 36 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στην Τουρκία, αναφέρει η εφημερίδα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά την επίσκεψη του Ερντογάν, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του κρατικού κατασκευαστή της Ρωσίας, Ροστέκ, είχε τονίσει ότι θα ήταν πρόθυμος να πουλήσει στην Τουρκία το κορυφαίο πολεμικό αεροπλάνο της χώρας, εάν η Άγκυρα «εκφράσει την επιθυμία».

Εν τω μεταξύ ο Άαρον Στάιν, ανώτερος σύμβουλος στο Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για 54 αεροσκάφη Su-35.

Η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν επίσης την κοινή παραγωγή αεροσκαφών Su-35 και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Ανάπτυξης Ντμίτρι Σουγκάεφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας την Παρασκευή ανέφερε ότι το μοντέλο Su-35 βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την πιθανή πώλησή του στην Τουρκία, ενώ σχετικά με το Su-57 θα μπορούσε να εξεταστεί σε επόμενη φάση.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου, η τουρκική ημερήσια εφημερίδα Yeni Şafak ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές προμηθειών στον τομέα της άμυνας είχαν καλέσει τον στρατό της χώρας να εξετάσει επίσημα την αγορά αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία.

«Η Άγκυρα θα ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κρατική εταιρεία όπλων Rosoboronexport εάν ο στρατός εγκρίνει την πρόταση», προσθέτει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με την αγορά των συστημάτων S-400 από την Τουρκία, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμβατά με τις άμυνες του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Eν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να «εγκαταλείψει» το πυραυλικό σύστημα S-400, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το ακανθώδες αυτό ζήτημα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης με την Άγκυρα για την επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων που έχει με την Ουάσινγκτον», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου είναι και οι κυρώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία με βάση τον νόμο – γνωστός ως CATSAA – που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Πηγές: Daily Sabah, ΑΠΕ, PressTV

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης