Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα έντονα την, όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.

«Τασσόμαστε κατά οποιουδήποτε πραξικοπήματος ή απόπειρας πραξικοπήματος, οπουδήποτε κι αν γίνονται στον κόσμο. Καταδικάζουμε έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι απόπειρες πραξικοπήματος μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και γι’ αυτό εναντιωνόμαστε σε αυτές» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου έγιναν αφότου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε για απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα μετά την αξίωση του στρατού να παραιτηθούν ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Αφού έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο Πασινιάν μετείχε στη διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του στο Γερεβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν τεταμένες σχέσεις, κυρίως λόγω της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία αναγνωρίζει σφαγές, αλλά απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, επικαλούμενη εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία που επιδεινώθηκε από λιμό, στον οποίο 300.000 ως 500.000 Αρμένιοι και ο ίδιος αριθμός Τούρκων πέθαναν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εντάθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε αρμενικές δυνάμεις και τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά την οποία η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επισήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης