Η Τουρκία αντιδρά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το ολλανδικό κοινοβούλιο

Η Τουρκία αντιδρά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το ολλανδικό κοινοβούλιο
Η Άγκυρα κάλεσε την Παρασκευή τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Τουρκία και του γνωστοποίησε ότι «καταδικάζει» την υιοθέτηση από το ολλανδικό κοινοβούλιο ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, έγινε γνωστό από Τούρκο αξιωματούχο.

Οι τουρκικές Αρχές γνωστοποίησαν στον Ολλανδό διπλωμάτη την αντίδρασή τους και «καταδίκασαν» αυτήν την ψηφοφορία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου ενέκρινε μαζικά την Πέμπτη με 142 ψήφους έναντι τριών ένα ψήφισμα που καλεί «το κοινοβούλιο να μιλάει με ξεκάθαρους όρους για την αρμενική γενοκτονία».

Ενέκρινε, επίσης, την αποστολή αντιπροσώπου της ολλανδικής κυβέρνησης στις 24 Απριλίου στο Ερεβάν για την τελετή μνήμης των σφαγών που διαπράχθηκαν από το 1915 έως το 1917 υπό την οθωμανική αυτοκρατορία.Όμως, η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση του όρου «γενοκτονία», κάνοντας λόγο για αμοιβαίες σφαγές σ' ένα υπόβαθρο εμφυλίου πολέμου και λιμού που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στα δύο στρατόπεδα.

«Καταδικάζουμε την απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο, για εμάς είναι κενή περιεχομένου και ανύπαρκτη» δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η ολλανδική κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε από το ψήφισμα του κοινοβουλίου. «Είναι σημαντικό» υπογράμμισε.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που προκλήθηκε από την ψηφοφορία των Ολλανδών βουλευτών είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα κατηγόρησε χθες το βράδυ την Ολλανδία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995 στη Βοσνία, για την οποία το ολλανδικό κράτος κρίθηκε εν μέρει υπεύθυνο για τον θάνατο 350 μουσουλμάνων.

«Οι αβάσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν από το κοινοβούλιο μιας χώρας που έκλεισε τα μάτια στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα δεν έχουν καμιά θέση στην ιστορία» είχε δηλώσει χθες το βράδυ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018, 11:54