Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβληθεί στην Τουρκία, για να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλούν οι απαντήσεις των επιτρόπων Μογκερίνι και Ντομπρόβσκις, σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών Γιώργου Επιτήδειου και Τάκη Χατζηγεωργίου, που έθεσαν το ζήτημα των αυθαιρεσιών της Τουρκίας εντός της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεν Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Επιτήδειος έθεσε το θέμα της προώθησης τουρκικών στρατευμάτων σε κυπριακό έδαφος και ο δε Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου το θέμα της επιδιωκόμενης αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού μέσω των επικοισμών!

Οι απαντήσεις των δύο επιτρόπων της Ε.Ε. δεν αιφνιδίασαν μεν τους επαΐοντες, αλλά προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες στους μη γνωρίζοντες, καθώς σ’ αυτές ομολογείται ανερυθρίαστα ότι η Κομισιόν γνωρίζει αυτά τα προβλήματα, αλλά ουδέν μπορεί να πράξει επί της ουσίας.

Αντίθετα, οι όποιες παρεμβάσεις της δηλώνεται ότι εξαντλούνται στις γνωστές συστάσεις και «χαϊδέματα» προς την Τουρκία, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις δεσμεύσεις της ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν, με χρονολογική σειρά, οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών και οι απαντήσεις των επιτρόπων:

Γιώργος Επιτήδειος, 26 Φεβρουαρίου 2019

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή των Στροβιλιών πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αυξάνοντας το έδαφος που κατέχουν και εγκλωβίζοντας σε αυτό κι άλλους Ελληνοκυπρίους. Πρόκειται για επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Η περιοχή συνορεύει με τις βρετανικές βάσεις αλλά είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται συναφώς ότι το 2000 ο τουρκικός κατοχικός στρατός είχε προβεί στην πρώτη κίνηση προώθησης δυνάμεων στα Στροβίλια. Ο οικισμός, ωστόσο, δεν είχε επηρεαστεί. Τώρα, στην κατεχόμενη περιοχή έχουν περιληφθεί τα σπίτια και υποδείχθηκε στους κατοίκους να ζητούν άδεια για τις μετακινήσεις τους. Σύμφωνα με την τουρκική αξίωση, μόνο με άδεια θα μετακινούνται εφεξής προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ στα κατεχόμενα θα αντιμετωπίζονται ως «υπήκοοι» του ψευδοκράτους· βέβαια, αφού προηγουμένως γίνουν οι «αναγκαίες διαδικασίες».

Σημειώνεται επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν έναν στρατιώτη στην περιοχή και υποσχέθηκαν να στέλνουν περίπολο συχνότερα για να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

Θα ζητήσει η Επιτροπή από τον ΟΗΕ να παρέμβουν στα στρατεύματά του, ώστε να επιστραφούν οι συγκεκριμένες περιοχές στο κυρίαρχο κυπριακό κράτος;

Θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις επιθετικές της ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Είναι έτοιμη να χειρισθεί την κρίση που θα προκύψει όταν οι κάτοικοι των περιοχών αρνηθούν τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις;

Απάντηση της αντιπροέδρου κας Μογκερίνι εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.6.2019)

Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση του θέματος που θίγει ο κ. βουλευτής. Εμπίπτει στην εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) να συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και στη διατήρηση των ομαλών συνθηκών στην ουδέτερη.

Η Ε.Ε. έχει δηλώσει σε διάφορες περιπτώσεις, και πιο πρόσφατα κατά την 54η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, στις 15 Μαρτίου 2019 στις Βρυξέλλες, και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, τα οποία εγκρίθηκαν στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, έχει δε παροτρύνει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον κράτους μέλους και η οποία θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Στα ανωτέρω περιλαμβάνεται επίσης η έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης έναντι όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Τάκης Χατζηγεωργίου 11 Απριλίου 2019

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζί(1) αναφέρθηκε στο ζήτημα των αυξημένων «πολιτογραφήσεων» στην κατεχόμενη Κύπρο και στα στοιχεία του λεγόμενου «Υπουργείου Εσωτερικών», τα οποία δείχνουν αύξηση του πληθυσμού από 220.000 σε 350.000 σε τριάμισι χρόνια (2016-2019). Ο ίδιος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για αυτές τις εξελίξεις.

Η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολλές εκθέσεις τους έχουν καταγγείλει τη συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας για αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας του νησιού μέσω της πολιτικής των παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Παρακολουθεί το θέμα, το οποίο επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού;

2. Προτίθεται να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση, ώστε να θέσει τέρμα σε αυτήν την παράνομη πολιτική που τορπιλίζει τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για λύση;

Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Ντομπρόβσκις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.6.2019)

H Επιτροπή είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ζήτημα που έθιξε ο κ. βουλευτής αποτελεί μέρος των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες των ηγετών της κυπριακής κοινότητας καθώς και των Ηνωμένων Εθνών για την έγκαιρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το θέμα που θίγει ο κ. βουλευτής καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης