Σάρκα και οστά αρχίζει να λαμβάνει το σχέδιο της Τουρκίας να στέλνει νερό στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, κάτι που θα αρχίσει να γίνεται σε δύο χρόνια με την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο το νερό θα συγκεντρώνεται σε φράγμα στο χωριό Πάναγρα.

Στην τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του φράγματος στα Πάναγρα ήταν παρόντες ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι και ο Τούρκος υπουργός για τα δάση και το νερό Βεϋσέλ Ερογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπεσίρ Αταλάι, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι «απατώνται αν νομίζουν ότι οι τουρκοκύπριοι θα δεχτούν την ήττα και το καθεστώς της μειονότητας λόγω απομόνωσης».

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε μορφής πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Ο Τούρκος υπουργός Βεϋσέλ Ερογλου ανέφερε ότι η Τουρκία επεξεργάζεται τρία νέα σχέδια για τα κατεχόμενα, με τη μετατροπή τους σε βάση παραγωγής μελιού και τη δενδροφύτευση 300 μέχρι 400 χιλιάδων δέντρων που θα αποφέρουν κέρδος και την καλλιέργεια θεραπευτικών βοτάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική συζήτηση για τη μεταφορά νερού είχε ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Αλί Τσετίν Αμτζάογλου είχε δηλώσει ότι πρόκειται για το σχέδιο του αιώνα και ότι το νερό που θα φθάνει στο ψευδοκράτος μπορεί να το μοιράζονται με τους Ελληνοκυπρίους, αλλά παράλληλα, με νέο αγωγό, αυτό θα μεταφέρεται και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Βάσει οδηγιών του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το έργο πρέπει να εγκαινιαστεί στις 1 το μεσημέρι της 7ης Μαρτίου 2014.

Ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϋσέλ Έρογλου ερωτηθείς για κατά πόσο θα δοθεί νερό και στους Ελληνοκύπριους, είχε πει ότι αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο ίδιος και ότι θα ενεργήσει ανάλογα με τις οδηγίες του Τούρκου Πρωθυπουργού. Για να προσθέσει πάντως ότι αν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τούρκους, τότε είναι δυνατόν να τους δοθεί νερό διαφορετικά «δεν θα πάρουν ούτε σταγόνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης