Πριν από τρεις ημέρες, το αρμόδιο δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί αμέσως μετά το πραξικόπημα του 2016 και στη δικογραφία της οποίας συμπεριλαμβάνονται και οι οκτώ που διέφυγαν στην Ελλάδα εξέδωσε την τελική απόφασή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι Τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν ένοχοι για τρομοκρατία και σύμπραξη με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύτηκε πριν από τρεις ημέρες, ωστόσο ο δικαστής ξεχώρισε τους φακέλους των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και εξέδωσε νέα ειδική απόφαση που τους αφορά. Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και προβλέπει την επικήρυξη των οκτώ  στρατιωτικών στελεχών με το ποσό των 700.000 ευρώ για καθένα εξ αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη διήρκεσε αρκετούς μήνες και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί δικάστηκαν ερήμην.

Η επικήρυξη δεν προήλθε από απόφαση κυβερνητική, δηλαδή από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ή το Υπουργείο Εσωτερικών, και δεν υφίσταται διάταγμα κυβερνητικού παράγοντα που να την προβλέπει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, δηλαδή, για απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης. Μένει να ξεκαθαριστεί αν και κατά πόσον θα υλοποιηθεί η δικαστική αυτή απόφαση, καθώς και να διευκρινιστεί πώς η τουρκική Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ικανοποιηθούν οι όροι της επικήρυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά 490 στρατιωτικούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι στρατηγοί. Από τους 490, οι 74 επικηρύχθηκαν για 700.000 ευρώ έκαστος, ενώ στους 74 συγκαταλέγονται και οι οκτώ που βρήκαν άσυλο στη Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης